Alvásvizsgálaton jártunk avagy, ha horkolsz, korán meghalhatsz

Alvásvizsgálaton jártunk avagy, ha horkolsz, korán meghalhatsz

Sok személytelen írást, lehet olvasni a horkolás veszélyeiről, ezért gondoltam, hogy írok egy személyest, most, hogy az egyik hölgy rokonomról kiderült, hogy nagyon is érintett alvási apnoeban. Ahogy még sokan mások is, csak nem tudják magukról – ahogy azt sem, hogy emiatt komoly veszélyben vannak.

Kata (hívjuk így) sok éve horkolt, talán három évtizede már. Sem ő, sem a – szintén horkoló – férje nem tulajdonított neki túlzott jelentőséget, hiszen annyian csinálják. Van ilyen, az emberek többsége érintett, legalábbis sokan ezt állítják, bár szerencsére, ez közel sincs így. Szeretjük a párunkat, elnézzük neki, vagy ha mégis téma, akkor csak finoman viccelődünk rajta, hiszen jó fejek vagyunk. Ettől leszünk azok. Vagy mégsem?

A horkolás gyakran ugyanis az alvási apnoe tünete. Újra írom: gyakran.

Az alvási apnoe röviden olyan állapotot jelent, amikor alvás közben hosszabb-rövidebb ideig nem veszünk levegőt, majd amikor igen, akkor hirtelen felhorkantunk. Minél több ilyen fordul elő, annál súlyosabb tüneteket okoz az érintetteknél, még akkor is, ha ő ennek egyáltalán nincs a tudatában.


Kata például azt vette észre, hogy egyre sűrűbben fáj a feje. Egy idő után már minden reggelt így indított. Száraz torokkal, fájó fejjel és olyan érzéssel, mintha egy percet sem aludt volna éjjel. Fáradt volt, dekoncentrált, a teljesítőképessége pedig egyre csak csökkent.

Annak viszont nem volt tudatában, hogy az éjszakai alváskimaradások súlyosan megnövelték a szervezetében a szív- és érrendszeri betegség kialakulását, jó esélye volt a korai szívmegállásra és az agyvérzésre is. Viszont nagyon is érintette a magas vérnyomás és az elhízás is, amihez szintén jó eséllyel az alvási apnoenak (is) köze lehetett.

Azt sem árt tudni, hogy komoly összefüggéseket találtak a cukorbetegség, a reflux és asztmás betegségek között is.
Képtalálat a következőre: „headache”

Kata tehát végighorkolt több évtizedet úgy, hogy nem gondolta, hogy ez okozhatja az életminőségének romlását, pedig bizony pontosan ez történt egészen addig, amíg a háziorvosában egyszer csak felmerült ennek a lehetősége. Beutalta egy szakorvoshoz, aki adott Katának egy készüléket, amelyet otthon kellett magára csatolnia és amely álmában megfigyelte a benne zajló folyamatokat. A készüléket másnap vissza kellett vinni és néhány napon belül ki is értékelték: gyanús volt.

Annyira gyanús, hogy arra jutottak, hogy a vizsgálatot meg kell ismételni, most már kórházi körülmények között, ahol szintén rácsatolnak egy előzőhöz hasonló gépet, viszont ezt már végig figyelni fogja egy hozzáértő is. Katának a Korányi Kórházba kellett mennie, mi pedig segítettünk neki eljutni oda.

Katának este fél 8-ra kellett odaérnie, szépen lezuhanyozva, hajat mosva, a szokásos gyógyszereit elpakolva, hálóruhával, papuccsal és egyéb dolgokkal készülve, amelyre a kórházban töltött éjszakán szüksége lehet. A kórház nagyon szép helyen van, egy erdőben, jó magasan, a fák lombkoronái között vagy szinte fölött. Persze először simán elkeveredtünk a számos épületek labirintusában, de végre megtaláltuk a nekünk kellő B-t.


Beléptünk az ajtón és egy egészen csöndes helyen találtuk magunkat. (Ha valaki ismeri a Syberia című videó játékot, akkor annak úgy írom, hogy olyan volt, mint abban az elhagyott orosz, katonai kórház.) Sehol egy ember, bezárt ajtók, semmi hang, semmi jelzés, hogy pl. merre van a lift, vagy legalábbis mi nem találtuk meg. Kóvályogtunk egy ideig mire megtaláltuk. Kata nem túl fitt, a nagyon magas belmagasság miatt sok-sok lépcsőt kellett volna megmásznia a harmadig felfelé. Nem vállalta be.

De végre meglett a felvonó, felmentünk a kellő szintre, kiszálltunk a liftből és két mosolygós ápolónővel találtuk szembe magunkat, akik jelezték nekünk, hogy igen, a szint jó, viszont valahogy közben átjutottunk az A-épületbe, nekünk viszont a B-re lesz szükségünk. Elmagyarázták, hogy hol rontottuk el, majd azt is megengedték volna, hogy körülnézzünk az ő teraszukon is, annyira lenyűgözött minket a kilátás. Nem tettük végül, időre mentünk.

Kilátás a Korányi ablakából

Sikerült is valahogy eljutnunk a keresett helyre – hiába vágtunk át mindenen, útközben sem találkoztunk senkivel, továbbra is teljes volt az a hihetetlen csönd, ami a kórházban uralkodott – és a folyosóra érve végre embereket láttunk. Egészen pontosan ötöt, akik szintén kis bőrönddel várakoztak. Kiderült, hogy egyszerre, egy időben 6 vizsgálat folyik. Az akkori, hat “versenyzőből” 4 férfi – olyan negyven-ötvenes korúak – és 2 idősebb nő volt.

Végre megjelent egy kifejezetten szimpatikus, negyven körüli orvos (vagy ápoló?) is, aki a felügyelte a bent alvók éjszakáját. Hívjuk mondjuk Jánosnak. Először is mindenki kapott egy-egy külön szobát. Mi is bevonultunk a sajátunkba, ahol összesen három ágy volt. Megtudtuk, hogy akár kísérőként maradhattunk is volna Katával, erre is van lehetőség.

A kórterem persze olyan volt, mint a többi állami kórházban, kopottas, szegényes, de az ablakból a kilátás, na az tényleg felséges volt. János adott nekünk egy kérdőívet, ezt ki kellett tölteni, mi ebben segítettünk Katának. Beírtam az adatait és feltettem a kérdéseket is, amelyek az alvására vonatkoztak. Olyasmiket kérdeztek, hogy tapasztal-e fejfájást ébredés után, szájszárazságot, mennyire kipihent (1-től 5-ig), előfordul-e hogy elalszik tévénézés közben, társaságban vagy szundikál-e délutánonként. Ilyenek és ehhez hasonlók.

János jelezte Katának, hogy 9 után fog hozzá visszamenni, addig öltözzön át és készüljön az alvásra, mi ezen a ponton köszöntünk el tőle és másnap reggel 6 után jöttünk érte. Fél 7-ig mindenképpen végeznek, ezt mondta nekünk János.

Képtalálat a következőre: „sleep”
képünk illusztráció

Másnap Kata már a folyosón ülve várt ránk. János elmondta neki, hogy bizony éjjel nagyon sok légzéskimaradása volt. Alvási apnoe, a továbbiakban gépre lesz szüksége ahhoz, hogy biztonságosan, jól és pihentetően aludjon. Egy gépre, ami segíteni fog neki a saját otthonában abban, hogy végre nyugodtan és biztonságosan alhasson. Előtte viszont lesz egy újabb vizsgálata, augusztusban és mivel még csak július van, ezért Kata története ezen a ponton – egyelőre – itt és most véget ér. (Folyt.köv. itt)

Hogy mi ebből tanulság? Az, hogy Kata évtizedeken keresztül küzdött mindenféle problémákkal – hiszen az alvás apnoé nem korfüggő – amelyeket valószínűleg jó eséllyel többségében ez az állapot okozott. Sokkal teljesebb, sokkal nyugodtabb, sokkal fájdalommentesebb életet élhetett volna akkor, ha mindez már fiatalabb korában kiderül. És ő még jól járt. Hiszen ő nem kapott szívinfarktust vagy agyvérzést fiatalon, nem halt meg, nem bénult le és nem esett át emiatt komoly betegségeken.

Te is horkolsz? Vagy valamelyik szeretted? Ne hagyd rá! Nem, a horkolás nem cuki és nem is normális, viszont az életedbe, vagy az ő életébe kerülhet.

UPDATE

Amikor másfél éve írtam ezt a bejegyzést, akkor gondolkodtam rajta, hogy nem túlzás-e ilyen címet adni neki. Sajnos nem volt az. A történetemben “Kata” néven futó főszereplő egy idő után úgy döntött, hogy nem használja a gépet alváshoz, mert kényelmetlen. Hiába figyelmeztette a családja, és hiába mondták neki az utolsó kontrollján, hogy romlanak az eredményei, egyre gyakrabban nem vesz levegőt álmában, mivel ő ebből alvás közben semmit nem vett észre, ezért nem vette komolyan. “Kata” 2020. január 3-án azzal a tudattal feküdt le aludni, hogy másnap reggel megy hozzá a családja látogatóba. Aznap éjjel – ahogy máskor is gyakran – ismét kihagyott álmában a lélegzete. De ezúttal azonban már nem indult újra. 72 évet élt. Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .