Diós kenyér

Diós kenyér

Természetesen gluténmentesen, hiszen az elmúlt 6 évben csak így sütök kenyeret. Ezt a receptet például először 2014. februárjában készítettem, most jött velem szemben megint egy facebook csoportban, szinte már el is feledkeztem róla, pedig nagyon finom. Hogy ez ne történhessen meg még egyszer, inkább ide is gyorsan feljegyzem, hogy jobban szem előtt legyen.

500 g gluténmentes kenyérliszt
1 marék durvára tört dió
1 cs. szárított vagy 0,5 cs friss élesztő
1 ek olaj
2 tk só
1 tk cukor
2-3 ek pattogtatott amaránt (el is hagyható)
1 ek tápióka keményítő (el is hagyható)
1 ek útifűmaghéj (el is hagyható)
langyos víz

Az utolsó három hozzávaló tényleg opcionális, nélkülük is működik, csak ezektől egy kicsit jobb lesz az állaga, “fehérkenyeresebbé” teszi a végeredményt. Lisztnek most éppen Glutenix Alfamixet használtam, de más kenyér lisztekkel is jól fog működni (pl. Schar B, Schar Mix It, Nutri Free Mix Per Panne).

Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a többit is, kivéve a diót. Ha friss élesztőt használunk sem szükséges felfuttatni, csak belemorzsolni, pontosan ugyanúgy meg fog kelni. Víz mennyiséget nem írtam, leginkább azért, mert a három utolsó hozzávaló meglététől is függ a folyadék mennyisége. Lágy, a nokedli tésztánál csak valamivel sűrűbb tésztát készítsünk. Ha meg van, keverjük hozzá most már a diót is. Olajjal kikent, rizsliszttel meghintett tűzálló formába tessékeljük át, majd langyos helyen kelesszük körülbelül a duplájára úgy háromnegyed óra alatt. Végül kenjük meg olajjal, majd szintén kb. 45 percre lesz szüksége ezt követően ahhoz is, hogy 180 fokos sütőben megsüljön.