Természetesen gluténmentesen, hiszen az elmúlt 6 évben csak így sütök kenyeret. Ezt a receptet például először 2014. februárjában készítettem, most jött velem szemben megint egy facebook csoportban, szinte már el is feledkeztem róla, pedig nagyon finom. Hogy ez ne történhessen meg még egyszer, inkább ide is gyorsan feljegyzem, hogy jobban szem előtt legyen.
500 g gluténmentes kenyérliszt (pl. Miklós’ Universal, Schar B, Nutri Free Mix Per Pane)
500 ml langyos víz
1 marék durvára tört dió
1 cs. szárított vagy 30 g friss élesztő
1 ek olaj
2 tk só
1 tk cukor
2-3 ek pattogtatott amaránt (el is hagyható, helyette +2 ek liszt))
1 ek tápióka keményítő (el is hagyható, helyette +1 ek liszt)
1 ek útifűmaghéj (el is hagyható, helyette +2 ek liszt)
langyos víz
Az utolsó három hozzávaló tényleg opcionális, nélkülük is működik a recept, csak ezektől egy jobb lesz az állaga: míg a tápióka keményítő pihe puhábbá, “fehérkenyeresebbé” teszi a végeredményt, addig az útifűmaghéj rugalmasabbá teszi, ráadásul hosszabb távon jobb állagot biztosít.
Először keverjük össze a száraz hozzávalókat – ha friss élesztőt használunk, akkor morzsoljuk bele bátran azt is – majd adjuk hozzá a többit is, kivéve a diót. Ha meg van, keverjük hozzá most már a diót is. Olajjal kikent, rizsliszttel meghintett tűzálló formába tessékeljük át, majd langyos helyen kelesszük körülbelül a duplájára úgy háromnegyed óra alatt. Végül kenjük meg olajjal, majd szintén kb. 45 percre lesz szüksége ezt követően ahhoz is, hogy 180 fokos sütőben megsüljön.