Eperpudingos-habos szelet

Eperpudingos-habos szelet

Könnyű sütemény arra az esetre, amikor nem vágyunk semmi extrém csavarra, csak egy kis laza, habos, pudingos, epres habzsolásra.

Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
12 dkg cukor
18 dkg liszt (én gluténmentes rizslisztet és Miklós’ Universalt használtam vegyesen, de kb. bármilyen liszt jó hozzá)

Tehát az arányok: tojásonként dupla mennyiségű cukor és háromszoros mennyiségű liszt (1 tojás – 2 dkg cukor – 3 dkg liszt)

Hozzávalók a krémhez: 
1 cs főzős eperpuding
0,5 l tej
3-5 ek cukor
25 dkg friss eper
tejszínhab+habfixáló, vagy Meggle cukrászhab

Piskóta készítés: 

Először is kapcsoljuk be a sütőt 170 fokra állítva, hogy forró legyen, ha elérkezik az idő. Válasszuk szét a tojásokat! Kezdjük el verni a tojásfehérjét; amikor már félkész, fokozatosan adjunk hozzá a cukor felét és azzal verjük fel keményre. Akkor jó, ha nem folyik ki a fejjel lefelé fordított tálból.

Jöhet a sárgája! Tegyük bele a cukor másik felét és azt is verjük fel kissé. Keverjük hozzá óvatosan a fehérjéhez – de most már fakanállal, ne géppel! – majd szitáljuk bele a lisztet is. Ha az egészet szépen összeforgattuk és elégedettek vagyunk, akkor öntsük formába.

Én úgy szoktam, hogy az aljára sütőpapírt teszek, az oldalát olajjal kenem és liszttel szórom, de van, aki nem vacakol az oldalával, hanem sütés után, spatulával szépen elválasztja faltól.

A forma mérete szabadon választott, ha vékony piskótát szeretnénk, akkor nagyba tegyük, ha vastagot, akkor kis alapterületűbe, de magas falúba. Nézzük meg mennyi a kész, nyers tésztánk és utána döntsük el, hogy hova öntjük.

Mehet a sütőbe – a közepénél kicsit lejjebb – alsó-felső sütéssel kb. 30-40 percre, de figyelgessük inkább. A sütőajtót az idő minimum kétharmadáig ne nyissuk ki, mert remekül össze tud esni az egész. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jó, végezzünk tűpróbát, ami annyiból áll, hogy egy tűvel jól beleszúrunk szerencsétlenbe és ha nem ragad rá a tészta, akkor kész van. Vegyük ki, borítsuk ki, hűtsük le.

Puding és hab elkészítése, süti összerakása: 

Készítsük el a pudingot a zacskón leírt módon, verjük fel a tejszín- vagy cukrászhabot. Ha a puding kihűlt, tegyük bele a szeletekre vágott epret, majd kenjük a piskótára, erre jön a hab és már kész is vagyunk, lehet tálalni és enni.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427