Gluténmentes fánk

Gluténmentes fánk


A fánk forró, édes, színes, boldogságot ad és néha igenis bevállalhatunk a kedvért egy kis plusz kalóriát (a szerencsésebbek persze sűrűbben is). Ráadásul Malena receptje szerintem úgy jó, ahogy van, nem csak glutén-, de tojásmentes is, illetve bátra elkészíthető laktózmentesen is.

Hozzávalók:

30 dkg gluténmentes kenyérliszt
1,3 dkg friss élesztő
1,5 evőkanál cukor (ebből 0,5 megy az élesztő mellé)
2,2 dl folyadék, például tehén vagy növényi tej
2 evőkanál olaj
vanília
1 teáskanál rum (hogy kevésbé szívja magába a sütőolajat)
1 citrom reszelt héja


Aképeken látható fánkot Nutri Free Mix Per Panne és Shär B lisztből készítettem, de ezek a lisztek persze külön-külön is jól működnek ebben a receptben, de választhatunk más kelt tésztához való keveréket is.

Ismét azzal indítok, hogy nem kell felfuttatni az élesztőt, de ha szeretnénk, akkor persze lehet. Én nem szeretném, mert pont ugyanolyan lesz, ha belemorzsolom a lisztbe, mintha külön futtatnám, így viszont időt és energiát spórolok magamnak.

Helyette inkább összekeverem a száraz hozzávalókkal, majd hozzáadom a nedveseket is – kivéve az olajat – és géppel szépen kikeverem. Amikor már összeállt, akkor csurgatom bele az olajat és azzal még egyszer alaposan átkeverem.

Ha először készítjük, akkor ezen a ponton ráncolhatjuk a szemöldökünket arra gondolván, hogy lesz ebből a lágy tésztából fánkformázás, de mindenkit megnyugtatok: lesz. Kb. 40 perc pihentetés után a tésztánk szépen megkel, és bár lágy marad – annak is kell lennie – mégis hatékonyan tudtunk majd belőle csinos köröket vágni. Nem akárhol, hanem kiolajozott – és nem kilisztezett! – felületen.

Először kinyújtjuk, aztán kiszúrjuk. A nyújtási vastagság egyéniség kérdése. Van, aki a nagy, széles, szinte labdaszerű fánkokat szereti, én viszont a laposabbakat, amiket gond nélkül át lehet harapni, ráadásul biztos szépen átsül a közepük is.

Fontos még, hogy a kiszúró formát lisztbe (mondjuk rizslisztbe) mártsuk, hogy ne ragadjon bele a tészta. Lehet pohárral is szaggatni, szép, nagyszájúval. Igen, tényleg lehet, ne higgyük el, hogy nem, meg hogy összenyomja – némileg igen, de az szépen visszamegy magától is, meg persze kicsit paskolhatunk rajta a kezünkkel – igenis működik, én is azzal csináltam. Tudom, vehetnék formát is, de mindig elfelejtem.Amikor kész vannak a szép kis karikáink, nyomunk a közepükbe mélyedést, mondjuk az ujjunkkal, az úgyis kéznél van – legalábbis optimális esetben – aztán jöhet a sütés.

Válasszunk magas falú edényt, tegyünk bele annyi olajat, hogy a fánkunk félig elmerülhessen benne és forrósítsuk meg. Óvatosan tegyük bele a fánkokat és először fedő alatt süssük kb. másfél percig pirosra, majd fordítsuk meg és most már fedő nélkül süssük készre a másik oldalát is.

Ha ezzel meg vagyunk, szedjük papírtörlőre, hogy leigya róla felesleges olajat és már tálalhatjuk is. (Itt szeretném megjegyezni, hogy van nem olajban, hanem sütőben sült fánk receptem is, egészen pontosan: ITT )