Vagy gombába töltött fasírt kirántva. Vagy rántott gombba fasírttal. Vagy… Na jó, hagyjuk 🙂
Hozzávalók:
500 g darált hús
150 g kenyér (én gluténmentes használtam)
1 kisebb fej hagyma
1-4 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors, majoranna, pirospaprika
gomba (mennyiség: lásd lejjebb a leírásban)
Panírozáshoz:
liszt (én kukoricát használtam)
2-3 tojás
burgonyapehely (vagy zsemlemorzsa)
só
Először mondjuk állítsuk össze a fasírtot! Mivel a gluténmentes kenyér hajlamos beáztatás közben rommá ázni és tökéletesen pürét alkotni a vízzel, ezért én soha nem áztatom. Sőt, nagyon leegyszerűsítem az egész történetet: fogom az aprítógépet, beleszórom a hagymát, a fokhagymát, szétcsapatom. Aztán hozzáadom a kenyeret, a fűszereket, a tojást, majd azzal is jól “összedarálom”. Ha nagyon száraznak tűnik, öntök hozzá egy kis vizet vagy tejet (beáztatásnál is menne bele ennyi nedvesség.) Amikor kéz a húst is hozzákeverem – azt kézzel, mert soha nem fér bele a gépbe – és félre rakom.
Jöhet a gomba! Megtisztítom, kitördelem a lábait (ezzel a megfogalmazással kissé szadistán hangzik, ugye? – majd a gombafejekbe beletuszkolok némi fasírtot. És itt jön a mennyiség kérdése: vannak olyan gombák, amikbe sok fér, másikba kevés, ez elsősorban fazon és méretfüggő. Vegyünk annyit, amennyi szemre nézve kb. megfelel majd a fasírt mennyiségnek. Amúgy én a lábakat se dobom ki, jó lehet pl. spagettibe, levesbe, melegszendvicsre, pizzára, vagy akármi-bármibe. Pörköltbe is akár.
Ha ez is meg van, akkor jöhet a panírozás! Először lisztbe kell forgatni, aztán villával kissé felvert, sózott tojásba, majd harmadszorra mehet a burgonyapehelybe vagy zsemlemorzsába. Amúgy más módon is lehet panírozni, ITT összegyűjtöttem egy rakat variációt. Amikor ez is meg van, kiolajozott sütőpapírra rakom az összes töltött-panírozott gombát. Ha éppen van olaj spraym, akkor azzal fújom be kissé az egész társaságot, ha nincs, akkor egy ecsettel bepacsmagolom. Mehet a 180 fokos sütőbe, ahol szép, pirosra kell sütni. Aki akarja közben meg is forgathatja félúton, aki pedig nem, az nem.