Gluténmentes Ferdinánd tekercs

Gluténmentes Ferdinánd tekercs

Sokáig nem tudtam, hogy ennek a sütinek ez a hivatalos neve, én csak simán csigáknak hívtam tortaformában 🙂 De milyen jól hangzik ez a Ferdinánd tekercs, nem? Úgyhogy most már én is így hívom, a saját változatomat is. Én most nem kakaósan, hanem fahéjasan készítettem el.



Hozzávalók:

Hozzávalók:

350 g gluténmentes liszt kelt tésztákhoz (pl. Schar B, Miklós Universal Mix, Schar Mix It)
1 cs (7 g) élesztő
10 g tápióka keményítő (el is hagyható, helyette tegyünk akkor +1 ek lisztet)
5 g útifűmaghéj (el is hagyható, helyette tegyünk akkor +1 ek lisztet)
300 ml langyos tej
1 tojás sárgája
30 g cukor
3 g só
15 g vaj (vagy 1 ek olaj)
vanília (kivonat, aroma vagy cukor)
citromhéj

A szóráshoz, kenéshez:
2-3 evőkanál fahéj
porcukor (kb. dupla annyi, mint amennyi fahéj)
50 g vaj

A locsoláshoz:
100 ml tej (vagy tejszín)
1 ek cukor
vanília (kivonat, aroma vagy cukor)



Én dagasztógéppel szoktam készíteni a kelt tésztákat úgy, hogy az összes hozzávalót kimérem, és tetszőleges sorrendben hozzáteszem. A vaj azért mindenképpen legyen olvadt (vagy legalábbis puha), a tej pedig langyos (de semmiképpen sem forró).

Keverjük össze, majd tegyük egy liszttel (én rizslisztet használtam) leszórt felületre. Optimális esetben persze nyújtódeszkára vagy hasonlóra, de igazából az asztalra is lehet, ha tiszta. A tészta tejét is szórjuk le liszttel, de csak éppen annyival, hogy ne ragadjon bele a nyújtófa. A tésztán elképesztően puha és lágy, de ennek ilyennek kell lennie, hogy sütés után ne legyen betonkemény (ez nem búzalisztes tészta, ennek sokkal lágyabbnak kell annál lennie.)



A tészta annyira legyen vékony, hogy még fel tudd tekerni. Ez egyéni képességtől függ 🙂 De mondjuk 1-2 cm körüli. Kb. Ahogy sikerül 🙂 Kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg fahéjas cukorral és tekerjük fel. Szépen, lassan, óvatosan. Aztán szeljük fel mondjuk 6 szeletre. Vagy ahogy sikerül 🙂

Béleljünk ki egy kb. 25-30 cm körüli tortaformát sütőpapírral (amúgy lehet olajozni és rizsliszttel szórni sütőpapír helyett). A méret nem olyan fontos, mert a kisebbekbe jobban feljön majd a tészta, a nagyobbakban jobban elterül. Mindenhogy jó, úgyhogy erre tényleg nem kell rágörcsölni. Tegyük is bele a csigákat és hagyjuk kelni kb. 40 percig.



Ha a tészta megkelt, tegyük 180 fokos sütőbe és süssük amíg elkezd kissé pirosodni a teteje (kb. 20 perc). Vegyük ki, locsoljuk meg a cukros tejjel, majd toljuk vissza a sütőbe amíg teljesen el nem készül (kb. 10-15 perc). És már el is készültünk 🙂 (A képen a sütőtök nem része a receptnek, csak simán megsütöttem a süti mellett, mert azt is megkívántam 😀 )





Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464