Gluténmentes kenyér puhán és süppedősen

Gluténmentes kenyér puhán és süppedősen

…mert nem csak egy szőnyeg lehet süppedős, hanem igenis, egy kenyér is! Megfogjuk és puhán belesüppednek az ujjaink, pont úgy, mint a búzás fehér kenyérbe. Szeretem az Alfamix és Schar B keveréket, ha pedig még adunk hozzá plusz egy kis tápiókát és útifüvet, akkor tényleg nagyon jó kenyeret tudunk sütni.

Hozzávalók:

300 g Miklós’ Universal gluténmentes lisztkeverék
250 g Schär B gluténmentes lisztkeverék
(Ha a két fenti lisztből csak az egyik van otthon, akkor a teljes mennyiséget készíthetjük abból, tehát működhet csak 550 g Schär B lisztből, vagy csak 550 g Miklós lisztből is)
10 g tápióka keményítő (vagy +2 ek liszt)
10 g útifűmaghéj (vagy +2 ek liszt)
20 g só
5 g cukor
20 g friss élesztő (vagy 1 cs intstant)
2 ek olaj
550 ml langyos víz


Ahogy írtam, a tápióka keményítő és az útifűmaghéj el is hagyható, de érdemes beszerezni és használni, mert mindkettő állományjavító. “Fehérkenyeresítik” a gluténmentes kenyér állagát és ezzel mindent elmondtam, ráadásul mindkettő egészséges hozzávaló.

Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, ha friss élesztőt használunk, akkor azt is morzsoljuk bele. Nyugalom, ugyanúgy meg fog kelni így is, mintha futtatnánk. Adjuk hozzá a nedves összetevőket is, majd dagasztóval vagy dagasztókarral felszerelt robotgéppel keverjük jól össze. Kézzel is lehet, én évekig úgy csináltam, de tény, hogy roppant maszatos tevékenység. Akit nem zavar, vagy pont így szereti, annak hajrá!

Fogjunk egy sütőtálat, olajozzuk jól körbe, majd hintsük be rizsliszttel és ebbe helyezzük át a tésztát. Ez azért lesz jó nekünk, mert így könnyedén ki fog jönni majd a formából a szépen megsült kenyér. Kicsit megrázogatja az ember és már el is válik az oldalától és akár ki kis borítható.

Most extráztam kicsit és díszíteni próbáltam, mondjuk úgy, hogy kisebb nagyobb sikerrel. Egy kevés tésztát félreraktam, kevertem még hozzá egy kis lisztet, hogy jobban formázható legyen, majd négylevelű lóhere formát pakoltam a kenyér tetejére. Sajnos sülés közben a kis levélkék némileg eltávolodtak egymástól, de ez most így sikerült, nem értették meg kellőképpen egymást (sem azt, hogy én mit vártam volna el tőlük).

Tegyük langyos helyre és kelesszük háromnegyed órát, vagy akár egy egészet is. Kenjük meg olajjal és irány a 180 fokos sütő, ahol kb. 45 perc alatt szépen pirosra sül. Azonnal borítsuk ki a formából, hagyjuk hűlni, majd szeletelés után jól süppesszük bele az ujjainkat harapás előtt.

2 thoughts on “Gluténmentes kenyér puhán és süppedősen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420