A családom felének nem ártana fogyni, a másinak viszont hízni (nyilván én az előbbi táborba sorolom magamat). Nem egyszerű így kekszet sütni, de most megoldottam: kétféle variációt készítettem.
Hozzávalók:
150 g zabpehely (esetemben jelölten gluténmentes)
100 g zabliszt (én a pelyhet daráltam le kávédarálóban)
45 g vaj vagy kókuszolaj (ez utóbbi a fogyós változat)
1 db tojás
180 g natúr joghurt (helyette mehet növényi krém, pl. rizskrém is)
50 g cukor vagy ennek megfelelő édesítő
1 csipet só
vanília (kikapart rúd, aroma, vagy kivonat)
opcionálisan mehet bele még pl. fahéj, gyömbér, szegfűszeg, magok, aszalványok, csokicseppek
Az elkészítés roppant egyszerű, a vajat/kókuszolajat olvasszuk fel, majd minden mással keverjük össze. Én egy ideig próbáltam kanállal, de aztán az ügyes kis kezemre váltva gyúrtam össze.
Formázzunk belőle kekszeket, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 180 fokon – akár hőlégkeveréssel – süssük addig, amíg a széle pirulni kezd. Kb. 10 perc, de függ a vastagságától, nagyságától, sütőtől, szóval legyünk résen, figyelgessük aktívan, hogy oda ne égjen.
Ha elkészült, hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert forrón – akárcsak az összes többi keksz – hajlamos széttöredezni.