Egy remek példa arra, hogy a hal nem csak rántva, paprikás lisztbe forgatva, halászlének vagy esetleg halpaprikásnak főzve kerülhet az asztalra, hanem pite formájában is. Bár én ezúttal mini pitéket készítettem, ugyanezt a receptet elkészíthetjük egy nagy formában is, amit végül tortaszerűen szeletelve tálhatunk.
Hozzávalók:
18 dkg liszt (én most Miklós’ Universal Mix gluténmentes lisztkeveréket használtam)
1 ek útifűmaghéj (vagy +2 dkg liszt)
10 dkg hideg vaj
2 tojássárgája
1 kk só
víz
Kezdjük azzal, hogy hideg alapanyagokkal dolgozunk, ez nagyon fontos! Ha nincs módunk gép használatára – akár aprítógépére is – akkor először a száraz alapanyagokhoz morzsoljuk a vajat, de a lehető leggyorsabban, hogy a vaj ne gyengüljön el, és ne váltson halmazállapotot a kezünk hívogató melegétől.
Adjuk hozzá a tojások sárgáját, a lisztet, az útifűmaghéjat és a sót, majd lassan adagolva annyi vizet, hogy éppen gyúrható tésztát kapjunk. Ha közben elbambultunk és túlvizeztük, akkor némi liszttel korrigálhatjuk, senki sem fogja megtudni.
Megemlíteném, hogy ha gluténmentesen készítjük el, mindenképpen érdemes az útifűmaghéj használata, amitől rugalmasabb, könnyebben kezelhetőbb, jobb állagú és hosszabban eltartható lesz a tésztánk. Nem feltétlenül szükséges bele, de nagyszerű állományjavító.
Tegyük a tésztát pihenni legalább 30 percre a hűtőbe a kiválasztott formánkkal együtt, legalább addig ismerkednek egy kicsit egymással még az egyesülésük előtt. Amíg ők egy hőfokra kerülnek, addig készítsük el a tölteléket!
Hozzávalók:
10 dkg füstölt, filézett hal
zöld-, metélő- vagy póréhagyma
egy marék olajbogyó (el is hagyható)
25 dkg krémsajt
1 tojás
15 dkg reszelt félkemény sajt
apróra vágott friss vagy szárított kapor (el is hagyható)
só, bors
Keverjük el a reszelt sajtot, a sajtkrémet, a tojást és az apróra vágott hagymát, sót, borsot és kaprot. A halat és az olajbogyót vágjuk szeletekre, adjuk hozzá a krémhez és már kész is van a töltelékünk.
Fél óra elteltével a tésztát, egy liszttel szórt felületen nyújtsuk ki és helyezzük a piteformába úgy, hogy maradjon a tetejére is. Ez most fedett pite lesz (először véletlenül fedett ügynököt írtam – nem kellene annyi bűnügyi sorozatot néznem, tudom).
Kézzel nyomkodjuk bele a formába a tésztát; nem túl szerencsés, ha légbuborékok kerülnek alá, viszont az sem, ha pont most olvad rommá a kezünk melegétől, tehát találjuk meg a kellő egyensúlyt.
Kanalazzuk bele szépen a pitét, majd fedjük le a tetejére hagyott tésztával, amit jól nyomkodjunk össze a pite oldalával is, hogy remek egységet alkossanak. Ha mindenhol zárt a rendszer, akkor a tetejét nyissuk fel néhány csinos kis vágással, hogy a hő távozni tudjon belőle. Inkább ott tegye, mint az oldalán, sokkal szebben fog mutatni. Ha szeretnénk, kenjük le villával kissé felvert tojással, akkor fényesebben fog csillogni, de én például most nem tettem.
180 fokos sütőben süssük arany barnára, ehhez kb. 20 percre lesz szükségünk, de azért legyünk résen, időnként nézzünk rá, nehogy bent égjenek szerencsétlenek. Ha elkészült és kis formákba készítettük el, akkor borítsuk ki őket belőle tálalás előtt – ha egy nagyba, akkor ne borogassunk, csak szeleteljünk – és adjunk hozzá például friss salátát, az nagyszerűen passzol hozzá.