Immunterápiával az allergia ellen – saját tapasztalataink

Immunterápiával az allergia ellen – saját tapasztalataink

Ismét saját tapasztalatot szeretnék megosztani, ezúttal az immunterápiával kapcsolatban. Egyik fiamról sajnos már viszonylag korán kiderült, hogy kb. mindenre allergiás, ami virágzik, nyávog, tollas, poros vagy porzós.

Csaknem három évvel ezelőtt egy tévéműsorban hallottam az immunterápiáról, ami – bevallom – leginkább azért keltette fel a figyelmemet, mert kizárólag orvosok írhatják fel. Ez a számomra adott egyfajta hitelességet a módszernek, amiről később megtudtam, hogy a nálunk úgymond fejlettebb (rossz kifejezés, tudom, de most ebbe ne menjünk bele) országokban már alap allergiakezelési módszernek számít. Első körön ezzel próbálkoznak, utána jöhetnek a gyógyszerek, ha egyáltalán utána még szükség van rá. Persze sok országban komoly állami támogatással futnak neki, ami azért fontos, mert ez a kezelés kis hazánkban nincs így, ezért bizony egyáltalán nem olcsó.

  

Az immunterápiáról azt kell tudni, hogy egy olyan allergén-specifikus módszer, ami alkalmas arra, hogy ne csak kezelje az allergiát, hanem akár meg is szüntesse, legalább 10-15 évre. Vagy ha meg nem is szűnik, jóval enyhébben jelentkeznek majd a tünetek (ahogy később megtudtam, ez is egyénfüggő). A kezelés célja az, hogy az érintett szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. Ennek érdekében az adott környezeti allergén kivonatát (táplálék allergiára nem alkalmas a módszer!) egy speciális oldat formájában kell az előírt mennyiségben fokozatosan és rendszeresen a nyelv alá juttatni. Szezonális allergia esetén a kezelést a pollenszezon előtt 2-4 hónappal javasolt elkezdeni, és a szezon végéig folytatni.

Az immunterápia hosszú folyamat, nagyjából 3-5 évig tart, tehát ne úgy képzeljük el, hogy egyik pillanatról a másikra át tudjuk állítani a szervezetünket, de jó esetben az eredmény már az első évben határozottan érezhető. Információim szerint Magyarországon ma elsősorban a következő allergénekkel szemben alkalmaznak immunterápiát: parlagfű, fekete üröm, fű- és gabonafélék, házipor, fák és cserjék pollenje, valamint állatszőr allergia esetén.

  

Miután az interneten nagyjából utánajártam ennek az egésznek, kikértem a gyerekorvos véleményét is. Ő azt mondta, hogy túl sok tapasztalat nincs a témában, egy gyerek kezdte el az egész praxisában, de még ő is még az elején jár, nem tudni részeredményeket sem. Azt se tudta hirtelen megmondani, hogy melyik allergológián foglalkoznak ezzel a kezelési móddal, de felkészített rá, hogy nem sok helyen, de megpróbál ő is utánajárni és segíteni.

 

 

Végül találtunk gyerekorvost, akihez első körön bevittük a fiamat, vele együtt a korábbi leleteit, de ott ettől függetlenül egy újabb allergia vizsgálatra került sor, ez a protokoll. Elkészült, megerősítésre került az, hogy a gyerek kb. mindenre allergiás, amire csak lehet, de a pázsitfűfélékre leginkább. Átbeszéltük a teljes immunterápiát, majd felírta a számára alkalmas – többféle van – kezdő csomagot, amiben első körön három „üvegnyi” szérium van, ami a szezon felére lesz elég, azaz két teljes csomaggal kell egy szezon alatt használni.

  

Az első évben azt vettük észre, hogy a gyerek sokkal jobban van. Lényegesen könnyebben kapott levegőt, nem tüsszögött annyit, nem viszketett úgy a szeme, tényleg látványos volt a javulás. Olyannyira, hogy egyetlen egy alkalommal kellett csak néhány napig allergiagyógyszert szednie, amikor táborozni volt és főleg a fűben „fetrengve” végezték az edzéseket.

 

 

Tavaly tavasszal elkezdte a második menetet, akkor már nem volt ennyire látványos különbség az első évhez képest, de gyógyszer akkor már egyáltalán nem kellett, szemcsepp viszont időnként igen. A szezon végén a doktornő javasolta, hogy a tél folyamán csináljunk egy új allergia vizsgálatot, hogy lássuk a tényeket. A vizsgálat különböző okok miatt tavaszra, tolódott, de végre elkészült és az eredmény, ami fölülmúlta az összes várakozásunkat: nem csak a pázsitfű allergiája csökkent a felére, amire a kezelést kapta, de érdekes módon – egy kivételével (macskaszőr) – az összes többi is. Sőt, több olyan is volt, amire konkrétan megszűnt az allergiája, pedig a kezelés előtt nem csak enyhe, hanem inkább közepesen erősnek számító volt.

A terápiát természetesen tovább folytatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349