Inzulinrezisztencia, az ismeretlen ismerős

Inzulinrezisztencia, az ismeretlen ismerős
Bokor Boglárka összeállítása

Mit jelent az, hogy inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia – egy orvosi kifejezés, egy diagnózis, amivel egyre gyakrabban találkozunk újságban, fórumokon, magán beszélgetésekben. Miért fontos róla tudnunk? Kiket érinthet? Ezekre a kérdésekre próbálunk most válaszolni.

Hogyan működik az inzulin?

Az inzulin egy fontos hormon, amit a hasnyálmirigyünk belső elválasztású része termel. Ez a hormon segíti a szervezetünk sejtjeit, de főleg vázizomzat sejtjeit, a zsírsejteket és a májsejteket a glükóz molekula felvételében. A sejtfalban lévő receptorok az inzulin jelenlétében nyitják meg a sejt „kapuit” a glükóz molekula előtt, így jut energiához testünk minden sejtje.Az inzulinrezisztencia ennek a folyamatnak az akadályoztatását jelenti, amelynek során a sejtek receptorai rezisztenssé válnak az inzulinra (mintha nem érzékelnék az inzulin jelenlétét), ezért nem tudják felvenni a cukrot a vérből, a cukor szintje megnő a vérben, a sejtek pedig éhezésre utaló jeleket küldenek az agynak, ami újabb evésre ösztönzi az egyént, újabb inzulinválaszt generálva a hasnyálmirigyben, emiatt az inzulin szintje is megnő a vérben.

Már ebből is látszik, hogy ez egy „ördögi kör”, egy folyamatosan romló állapot. Magas inzulinszint esetén az inzulin receptorok sűrűsége is csökken. Tehát ebben a bonyolult folyamatban, amiben a sejt energiához jut, több helyen is léphet fel zavar, ami a szervezet metabolizmusának, anyagcseréjének zavarához vezet. Rontja a sejt energiaellátását és oxigénellátását, hogy a sejt közötti térben megnő a sejtközötti állomány sűrűsége, mivel a tápanyagok megrekednek, nem tudván bejutni a sejtbe, emiatt a szövetek átjárhatósága, energiaellátása romlik.
(http://www.diagnozis.hu) Mi indítja be a kóros anyagcsere folyamatot?

A negatív folyamatokat a finomított szénhidrátok fogyasztása indítja be. Amikor szénhidrátot fogyasztunk (fehér kenyér, péksütemény, cukros sütemények) a gyomorból, sőt, már a szájból is felszívódik a szénhidrát, megemelve a vérben a keringő glükóz szintjét. A vércukor magas koncentrációja hirtelen inzulintermelésre ingerli a hasnyálmirigyet, ezért viszonylag nagy dózis inzulin kerül a véráramba viszonylag rövid idő alatt. A magas vércukorszint és magas inzulinszint a fentebb leírt ördögi kört indítja be.

Milyen folyamatokat szabályoz még az inzulin?

Az inzulin másik fontos feladata, hogy a zsírtartalékokat megóvja, a zsírsejteket raktározásra bírja és biztosítsa a szervezet energiatartalékait. Inzulin hiányában felborul ez a folyamat és ezért fordulhat elő, hogy cukorbetegség esetén fogyás figyelhető meg, és ezért figyelhető meg folyamatos és akár hirtelen nagyobb volumenű hízás is inzulinrezisztencia esetén.

Milyen vizsgálatokra van szükség az inzulinrezisztencia fennállásának kiderítéséhez?

Hogy valakinél kialakult-e az inzulinrezisztencia, az egy speciális vérvizsgálatból ill. különféle tünetek együttes fennállásából állapítható meg.

Mik a tünetei és laborvizsgálatok által igazolható eltérések?

Aki súlyproblémákkal küzd, hosszabb távon sem sikerül lefogynia, esetleg folyamatosan hízik, miközben az étkezése jelentősen nem változott, fáradékony, csökkent a koncentrációképessége, étkezések utáni rohamszerű álmosság tör rá, rendszertelen menstruációja (nők esetében), hajhullás, bőrproblémák jelentkeznek, akkor érdemes elvégeztetni a fent említett speciális laborvizsgálatot.Rutin laborértékek eltérése, főleg a magas triglicerid szint, ill. a HDL koleszterin (jó koleszterin) alacsony szintje is jelzés értékű, de inzulinrezisztencia gyanú esetén mindenképpen el kell végezni a terheléses cukor és inzulinvizsgálatot, amelynek során háromszor vesznek vért, miközben a vizsgált személy elfogyaszt 75 g glükózt oldat formájában. A 0 perces cukor és inzulin értékhez viszonyítják a cukoroldat elfogyasztása után mért a 60 és 120 perces cukor és inzulinértékeket. Ennek arányaiból, ill. a cukor és inzulinértékek által rajzolt görbéből állapítja meg az endokrinológus, hogy fennáll-e az inzulinrezisztencia.
(MacPerson Éva, www.csaladinet.hu, 2015)

Milyen kezeléseket és terápiákat szükséges alkalmazni?

Amennyiben a laborértékek és a tünetek igazolják a betegség fennállását, az endokrinológus megválasztja a kezelés módját. Magas inzulinértékek esetén általában gyógyszeres kezelést választ, amelynek a hatóanyaga az inzulinreceptorok érzékenyítését segíti elő, amivel jó esetben sokat javulhat a rossz anyagcsere folyamat. A kezelésnek mindenképpen része kell hogy legyen a táplálkozási tanácsadás, amely azt jelenti, hogy minimalizálni kell az étrendben a cukrot, a feldolgozott finomított szénhidrátokat, egyenletesen kell elosztani az étkezésekre jutó napi szénhidrátadagot, amely általában 120-160 g szénhidrát fogyasztást jelent naponta. A sport kiemelt fontosságú, mivel a legtöbb inzulin az izmok glükózfelvételéhez kell, ezért érdemes a vázizmokat megedzeni, megerősíteni, építeni, akár súlyzós, akár aerob edzéssel, hogy növeljük izmaink az energia felvételi igényét, amellyel csökkenteni lehet, gyógyszer nélkül is a vérben keringő inzulin mennyiségét.
Hazpatika

A fentebbiekből jól látszik, hogy az inzulinrezisztencia egy anyagcsere betegség, amelynek kialakulására esélyesek azok, akik ülőmunkát végeznek, keveset mozognak, finomított szénhidrátokat (cukor, fehér liszt) fogyasztanak, esetleg családjukban előfordult 2-es típusú diabétesz. Kis odafigyeléssel, az étrendi tanácsok betartásával és a mozgás fokozásával jól karbantartható, enyhe inzulinrezisztencia esetén akár vissza is fordítható a folyamat.