Irmik helvasi (török darás manna halva)

Irmik helvasi (török darás manna halva)

Ezt a desszertet azok fogják szeretni, akik úgy általában kedvelik a tömény édességeket. Ez egy kimondottan erőteljes, édes, ütős cucc, ami után tényleg úgy érzi az ember, hogy most aztán durván benassolt.



Hozzávalók (bögre űrtartalma 3 dl):

1,5 bögre kukoricadara (akinek nem ellenség a glutén, búzadarával is készítheti)
1,5 bögre víz
1,5 bögre tej (lehet ehelyett is víz vagy növényi tej)
1 bögre cukor (kevesebb is mehet bele, de eredetileg ezt ilyen töményen készítik)
3 evőkanál vaj
0,5 bögre fenyőmag (amit én most apróra vágott olajos maggal és aszalt gyümölcs keverékkel helyettesítettem)
2 teáskanál őrölt fahéj

Első körön olvasszuk fel a vajat egy lábasban/serpenyőben. Pörköljük meg a fenyőmagot (vagy olajos magvakat), majd öntsük rá a darát (én az aszalt gyümölcsöket is ekkor tettem bele). Pirítsuk alacsony hőfokon addig, amíg a dara egy színt nem kap (nagyjából 20 percig).

Közben egy másik edénybe tegyük a tejet, vizet, cukrot és alacsony hőfokon forraljuk össze az egészet. Amikor ez is oké, öntsük össze a kettőt, főzzük – továbbra is alacsony hőfokon – nagyjából 10 percig, lefedve (néha keverjük azért meg). Ha készen van, adagoljuk csini kis formába, hűtsük le, borítsuk ki és tálaljuk. Csak úgy, önmagában vagy akár fagyi gombóccal. 



  1.  



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420