Kapros-tejszínes csirkemell

Kapros-tejszínes csirkemell

…amit amúgy el lehet készíteni tejmentesen is, növényi krémmel (“tejszínnel”). Sőt, ha vegán akarjuk, akkor hús helyett használhatunk zöldségeket is. Vagy ha nem szeretjük a kaprot, kapor nélkül is, vagy ha minden hozzávalót kicserélünk, akár palacsinta is lehet belőle, esetleg eperszörp 🙂 Oké, megint messzire mentem, én is érezem 😀Hozzávalók:

1 kg csirkemellfilé
2 dl tejszín (lehet habtejszín, főzőtejszín és növényitejszín is)
1 közepes fej hagyma
1-3 gerezd fokhagyma
1 marék kapor (csokrot írjak inkább? áh, most már marad a marék)
só-bors

Mivel volt itthon növényi krémem (nevesen: rizskrém) és annak előbb járt le a szavija, mint a sima tejszínnek, ezért most azzal készítettem el. Ezt csak úgy mondom az elején, de a recept szempontjából tökéletesen lényegtelen információ volt. És most jöhetnek a lényegesek! Készítsünk elő mindent: a húst vágjuk csíkokra (kockára, háromszögre, vagy parabolaantenna formájúra is lehet, csak nagyjából egyforma méretűek legyenek), a hagymát kockákra, a fokhagymát pedig szintén kis kockákra (nyomni/reszelni is lehet). Ja, kimaradt a kapor! Azt is vágjuk kicsire! (Azzal még nem is dicsekedtem, hogy nekem az erkélyen nő egy csomó szép, friss kapor.)Fogjunk egy jóképű serpenyőt, öntsünk bele egy kevés olajat (sosem tudom, hogy ilyenkor írjam a hozzávalók közé, vagy sem? Most éppen nem írtam.) és helyezzük bele a hagymát. Kezdjük el mérsékelt hőfokon sütögetni. Ha már üveges (azaz átlátszóan fényes – lásd a képen, bár lehet én még egy kicsit tovább is kevergethettem volna, csak már meguntam), akkor dobjuk rá a húst. Szórjuk meg sóval, borssal is, és süssük addig, amíg el nem kezd itt-ott pirulni.

Ezen a pontot tegyük rá a fokhagymát, azzal is kevergessük kicsit (ne égessük szét se a húst, se a fokhagymát, elég pár perc). Ha ezen is túl vagyunk mehet rá a kapor és a tejszín. Ha esetleg nagyon sűrű tejszínnel van dolgunk, akkor egy kis vízzel is hígíthatjuk az egészet. Keverjük össze, rotyogjanak együtt úgy 5 percet és már kész is vagyunk. Persze nem árt, ha meg is kóstoljuk, ha kevés a só, vagy a bors, akkor szórjunk még bele. (Ha pedig már az elején elsóztuk, vagy nyugodjunk bele és mondjuk azt, hogy szerelmesek vagyunk – bár néhány élethelyzetben ez nem túl szerencsés – vagy pedig öntsünk rá még egy doboz tejszínféleséget, azzal megoldhatjuk a problémát.) Mi most rizzsel ettük, de nyilván lehet más körettel, pl. tésztával, quinoával, vagy akármibármivel is, amit odaillőnek érzünk.

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5349