Krumplis tészta

Krumplis tészta

Tudjátok honnan ered a másik neve, az a gránátos kocka? Én nem tudtam, úgyhogy rákerestem: az Osztrák-Magyar Monarchiában a katonák gyakran fogyasztották ezt az ennivalót, mivel laktató volt és olcsó. Ezek a katonák arról voltak híresek, hogy gömbölyű üvegekbe töltött puskaporos gránátokkal dobálták az ellenséget, így ezt az ételt róluk nevezték el grenadírmarsnak, azaz gránátos kockának. 

Én csaknem teljesen klasszikusan készítem el, csak néhány apró hozzávalót adok még hozzá pluszban, ezt a hozzávalók között külön jelölöm.

Hozzávalók:

1 kg burgonya
0,5 kg kockatészta
1 db vöröshagyma
só, bors, paprika
+ 2-3 gerezd fokhagyma
+ őrölt kömény
+ pirosaranyA hagymát először hámozzuk, aztán kockázzuk, majd egy kevés olajon üvegesre – azaz áttetszően fényesre – pároljuk. Húzzuk félre és már mehet is rá a pirospaprika. Van, aki sokat tesz rá, van, aki keveset, sőt olyan is, aki egyáltalán nem (ezen magam is meglepődtem a napokban). Fűszerezzük, és aki szeretné, az hozzám hasonlóan tegye hozzá a zúzott fokhagymát, a köményt és egy löket pirosaranyat is. Szerintem ezekkel még jobb.

Tegyük bele a megtisztított, apró kockákra vágott krumplit is, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Miközben főzzük, indítsuk el a tésztát is a maga útjára! Forraljunk sós vizet (úgy 5 litert, 2-3 ek sóval), majd szórjuk bele a tésztát és időnként megkevergetve főzzük puhára és szűrjük le.

A krumplit is kevergessük meg időnként, amikor pedig puha, egy kissé nyomkodjuk össze. Már, ha akarjuk, mert nem mindenki szokta, én is csak úgy félig-meddig, hogy maradjanak benne darabok is. Ha ezzel is készen vagyunk keverjük össze a tésztával és már tálalhatjuk is.

Azt még elmesélem, hogy anyósom a tésztát nem külön vízben főzi ki, hanem a burgonyával együtt, egyszerre teszi bele – az így bővebbre hagyott – szaftba. Ezt persze nehezebb megoldani bolti – pláne gluténmentes – tésztával, mert ezek ki tudja mennyi idő alatt puhulnak meg? Ő viszont házi tésztát használ ehhez az ételhez, aminek pont annyi idő kell, amennyi a krumplinak, így szépen, közösen, egyszerre fődögélnek meg a klassz, paprikás szaftban. Házi tésztát persze gluténmentesen is készíthetünk, a receptet lásd: ITT

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420