Na, ez is egy olyan étel, aminek hatszázezer különböző változata van. Bevallom, én most készítettem először (székely és töltött káposztát főzök inkább, rakott káposztába még csak kel változatot csináltam többször), de azt kell, hogy mondjam, ez is finom. Megnéztem a neten többféle receptet, végül én így készítettem el (és igen, nagyon forrón bombáztam szét, ettől nem lett annyira mutatós a fenti kép, de hát ez van, legalább nem száraz téglaként állt össze, hanem szaftos maradt (ez is külön cél volt)):
Hozzávalók:
0,5 kg darált hús (én sertés combból csináltam, de más hús is használható)
10 dkg füstölt szalonna (én kolozsvárit használtam)
0,5 kg savanyú káposzta (de akár 1 kg is lehet, ha káposztásabban szeretnénk enni)
30 dkg rizs
füstölt kolbász karikák (opcionális, én most nem tettem, mert bevallom, simán kifelejtettem)
1 közepes fej vöröshagyma
1-3 gerezd fokhagyma
1 ek paradicsompüré (vagy friss, hámozott, összevágott paradicsom)
1 ek paprikakrém (én piros aranyat használtam, de persze friss, összevágott paprika is jó)
só, bors, kömény, babérlevél
1-2 kis dobozos tejföl
Kezdjük mondjuk a rizzsel! Mossuk meg, tegyük lábasba és engedjünk rá annyi vizet, hogy kissé ellepje. Kb. egy lapos, mokkáskanálnyi sóval főzzük meg. Ennyi víztől nem lesz puha, hanem inkább félkész, az most pont jó is nekünk.
Vágjuk össze a hagymát, a fokhagymát (ez utóbbit reszelni, vagy nyomni is lehet, igény, eszköz és hangulat szerint). A szalonnát vágjuk kockákra, süssük pirosra, majd adjuk hozzá a hagymát. Pároljuk üvegesre, azaz áttetszően fényesre. Húzzuk félre a tűzhelyről, dobjuk bele a fokhagymát és 1-3 teáskanál pirospaprikát. Keverjük át, majd mehet bele a darált hús, valamint 1-2 mokkáskanál bors és hasonló mennyiségű őrölt kömény. Dobjunk bele 1-2 nagyobb babérlevelet is. Ja, a paprika- és paradicsompüréket is most, nehogy elfelejtsem írni! Keverjük el, öntsük fel viszonylag sok vízzel. Ez a sok azt jelenti, hogy valamivel többet tegyünk rá, mintha sima pörköltöt főznénk, mert sütés alatt párologni fog és a rizs is vesz majd fel belőle még bőven. Főzzük ezt is félkészre.
A savanyú káposztát kicsit vagdaljuk össze, hogy könnyebb legyen majd enni és kezdjük el a rétegezést. Ehhez olajozzunk/zsírozzunk ki egy hőálló tálat. Jönnek a rétegek: káposzta, rizs, pörkölt, káposzta rizs, pörkölt, káposzta. Az első pörkölt és az utolsó káposzta réteget tejföllel is locsoltam, ja és menet közben a széééép, naaaagy – értsd: a végén könnyen észre- és kivehető – babérleveleket is valahova a rétegek közé rejtettem. A végén letakartam és ment a sütőbe 180 fokra, ahol készre pároltam/sütöttem az egészet (kb. 1 óra).
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!