Rántott-töltött kucsmagomba

Rántott-töltött kucsmagomba

Eljött a tavasz és vele a kucsmagombavadászat ideje. Persze van, aki boltban/piacon vásárolja, de mi bizony levadásszuk.

Viszonylag új hobbi nálunk a gombászás, ami sokkal izgalmasabb tevékenység, mint aminek elősre tűnhet. Kifejezetten izgalmas, érdekes a keresgélés, ha pedig találat is van, akkor az kifejezetten eufórikus élményt képes nyújtani. Próbáljátok ki 🙂 És ami még fontosabb – ha csak nem vagytok szakértők – csak abból a gombából egyetek, amit egy szakellenőr átvizsgált!



Hozzávalók:

270 g kucsmagomba (mert most csak ennyit találunk 😀 )
100 g tehéntúró
1 teáskanál paprikakrém (esetemben: pirosarany)
egy evőkanálnyi apróra vágott vöröshagyma
pár szál zöldhagyma (el is hagyható vagy metélő-, illetve póréhagymára is cserélhető)
1-2 gerezd fokhagyma (vagy pár levél medvehagyma)
só és bors

Hozzávaló a panírozáshoz:

Én most kukoricalisztet, tojást és burgonya pelyhet használtam, de különböző panírozási tippek: ITT Persze használhatunk hozzá simán lisztet-tojást és zsemlemorzsát is (gluténmentes változatban is, akinek erre van szükségük (pl nekünk))



Először is tisztítsuk meg a gombát, majd vágjuk le a lábait (szegény már úgysem megy sehova). A lábakat aprítsuk fel, és tegyük ugyanezt a hagymával, fokhagymával és zöldhagymával is. Tegyünk egy lábasba némi olajat és pároljuk üvegesre a hagymát (azaz addig, amíg áttetszően fényes nem lesz). Dobjuk rá a gombalábakat és kezdjük el párolni. Először levet ereszt, majd néhány perc múlva ez a lé szépen elpárolog. Ezen a ponton mehet hozzá a zöldhagyma és fokhagyma, amit csak kb. fél percig sütögessünk a gombával. Nem szabad elégnie, éppen csak ne legyen nyers.

Kapcsoljuk ki a tűzhelyt, húzzuk félre a lábast és keverjük hozzá a sót, borsot, paprikakrémet, valamint a túrót. Jó alaposan dolgozzuk össze. Jöhet a gombafejek (és itt most nem a Beatles tagjaira gondolok) megtöltését. Mivel egyszerűbb, ha tölteléket habzsákba töltjük és úgy nyomjuk a kis fejecskéjükbe, ezért én pont így tettem. A kicsikkel nem volt könnyű dolgom, de hát ez van, az élet nem mindig egyszerű.

Amikor meg van, következhet a panírozás! Ehhez a fejeket először kukoricalisztbe, aztán villával felvert, kissé sós tojásba, majd burgnyapehelybe hempergettem. Mivel én nem sütök kb. semmit sem bő olajban, ezért ezt sem. Egy tepsibe terítettem sütőpapírt, megszórtam olajjal, majd erre pakoltam a gombákat. A végé szintén meghintettem a fejeket is egy kevés olajjal és ment is a 180 fokos sütőbe. Fontos, hogy ha azt látjuk, hogy valamiért túl gyorsan sül a gomba (sütőfüggő is), vegyük lejjebb a hőfokot. Ennek a gombának minimum 20 perc hőkezelésre van szüksége, ezt azért teljesítsük. Ha szépen megpirult a panír, már mehet is a tányérba! Nagyon finom 🙂





Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420