Sokadszorra próbálkoztam már olyan rizsdarából készült galuskával, ami nem betonkemény, de nem is esik szét. Egy facebook csoportba olvastam egy jónak hangzó tippet (sajnos nem emlékszem már rá, hogy melyikben és ki írta): a rizsdara mellé tápióka keményítőt is kell adni, akkor jó lesz. Gondoltam kipróbálom. Tényleg jó lett.
Hozzávalók a galuskához:
1 tojás
1 ek tápiókakeményítő
3-5 kanál rizsdara
só
Hozzávalók a zöldségleveshez:
leveszöldség
hagyma
fokhagyma
só, bor, kömény, gyömbér, szerecsendió
Kezdjünk a daragaluskával, mert annak állni kell legalább 15-20 percet, de az se baj, ha még többet. Keverjük össze a tojást egy csipet sóval, a tápióka keményítővel és annyi rizsdarával, hogy nokedli tészta állagú legyen. Mutatom a fotón, hogy milyennek kell lennie, nem túl keménynek, de nem is túl folyósnak. Sajnos pontos mennyiséget nehéz lenne írni, mert mindegyik tojás más méretű, még a számozáson belül is. Tegyük félre, hogy a dara magába szívhassa a tojást.
A zöldségeket hámozzuk meg és vágjuk hasonló méretűre. Lehet karika, hasáb, paralelogramma formájú, teljesen mindegy, ahogy akarjuk. A vöröshagymát és fokhagymát vágjuk apróra. A vöröshagymát kezdjük el egy kevés olajon/zsíron párolni. Akkor jó, ha üveges, azaz áttetszően fénylik. Ezen a ponton szórjuk bele a zöldséget és a fokhagymát. Úgy 10 percig hagyjuk is ott, gyakran átkevergetve, aztán öntsük fel vízzel. Sózzuk – aki akar és be meri vallani, tehet bele ételízesítőt is, ne adja az ég, még húsleveskockát is – adjunk hozzá reszelt szerecsendiót, őrölt borsot, őrölt köményt és gyömbért. Én ez utóbbiból frisset használtam, egy kis, vékony karikát dobtam belőle a levesbe, de gyömbért árulnak szárítva is. Főzzük. Az utolsó néhány percben, amikor már minden kész volt, szórtam bele egy kis apróra vágott petrezselymet is, majd hamar ki is kapcsoltam a tűzhelyet.
Jöhet a daragaluska elkészítése. Miután állt a cuccos, tegyünk fel forrni egy lábas vizet némi sóval. Amikor bugyog, kapcsoljuk lejjebb a hőfokot, hogy csak gyöngyözzön, ne verje szét majd a galuskákat. Egy kanál segítségével szaggassuk a vízbe, majd óvatosan párszor keverjük át. Miután az összes galuska feljött a víz tetejére, még főzzük 1-2 percig és már kész is van, le lehet szűrni. Ha bizonytalanok vagyunk, előtte kóstoljuk meg egyet és csak utána szűrjük. A levessel együtt tálalhatjuk is.