Kívül ropog, belül puha, sajtrétegekkel csíkozott, finom ízekkel teli, ráadásul még elképesztően illatos is. Kell ennél többet tudnia egy sajtos pogácsának?

Hozzávalók:

300 g Glutenix Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék
1 ek tápióka keményítő (vagy +1 ek liszt)
1 ek útifűmaghéj (vagy +2 ek liszt)
1 M-es tojás + 1 a kenéshez
120 g vaj
15 g élesztő
2 tk só
1 kk cukor
40 g tejföl
100 ml tej
100 g reszelt sajt + 70 g a tetejére

A tápióka keményítő és az útifűmaghéj is kihagyható a receptből, de mivel sokkal jobb állagot adnak a pogácsának, ezért én a helyetekben nem hagynám ki.

Akkor most jöhet az elkészítés: először keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk hozzá az élesztőt is. Mehet bele a tojás, a szoba hőmérsékletű tejföl és a vaj, valamint a langyos tej is. Keverjük jó alaposan össze és letakarva, a szoba kellemesen meleg sarkában kelesszük fél óráig.

Liszttel – esetemben rizsliszttel – szórt felületen nyújtsuk ki kb. fél centire, szórjuk meg 100 g reszelt sajttal – én finoman kicsit rá is szoktam nyomkodni – és hajtogassuk a grafika szerinti módon. Én csináltam, hát nem csodás? Na jó, annyira nem, de azért remélem valamennyire értelmezhető.

Nyújtófával kicsit nyújtsunk még egy keveset rajta, vagadaljunk rá kockákat, majd lisztbe mártott pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kelesszük még 30 percig, majd miután sajttal megszórtuk, süssük készre 180 fokos sütőben.http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/12/pogi6-1024x716.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/12/pogi6-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárupogácsa,sajtKívül ropog, belül puha, sajtrétegekkel csíkozott, finom ízekkel teli, ráadásul még elképesztően illatos is. Kell ennél többet tudnia egy sajtos pogácsának? Hozzávalók: 300 g Glutenix Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék 1 ek tápióka keményítő (vagy +1 ek liszt) 1 ek útifűmaghéj (vagy +2 ek liszt) 1 M-es tojás + 1 a kenéshez 120 g vaj 15 g élesztő 2...Gasztronómia, életmód és ami még belefér