Sajtos-tejfölös-zöldhagymás csirke

Sajtos-tejfölös-zöldhagymás csirke

A sajt és a tejföl az a két élelmiszer, amiből mindig van a hőtőben. Hozzáteszem, én amúgy is igazi hörcsög vagyok, amit nem úgy értek, hogy nagyok a fogaim és szépen csillog a szőr a testemen, hanem úgy, hogy szeretek raktározni. Ha kitörne a háború, legalább 2 hónapig nem halna éhen a család, az már biztos, pedig ez a lakótelepiekre kevésbé jellemző vonás. Nem baj, én úgy érzem jól magam, ha mindig van mihez nyúlni. De a lényeg, hogy csirkém is volt – fagyasztóm is folyton tele, ha azt még nem említettem volna – tejföl, sajt mindig, zöldhagyma pedig nőtt friss az erkélyen. Összekombináltam őket.



Hozzávalók:

0,5 kg csirkemell (ami amúgy lehet bármilyen más hús is)
1 kis dobozos tejföl
15 dkg (körüli) sajt
1-2 szál zöldhagyma (ami lehet metélő vagy medvehagyma is akár)
valamilyen sült hús fűszerkeverék (amit magunk is összeállíthatunk pl. sóból, borsból, majorannából stb.)

A húst szeleteljük, ha nincs felszelve és klopfoljuk ki kicsit, hogy a rostok fellazuljanak és puhább legyen. Pakoljuk egy sütőtálba és fűszerezzük igény szerint. Mehet a sütőbe. Mivel én csirkemellet használtam, így nem takargattam és párolni sem kellett, de ha valaki mondjuk sertést, vagy marhát süt, annak nem árt egy kis vizet is löttyinteni alá, és először letakarva párolni puhára, majd takarás nélkül addig sütni, amíg a folyadék el nem párolog és a hús meg nem pirul kissé. A csirkemellet csak simán sütjük enyhe pirosodásig,  vigyázva, hogy ne száradjon rommá.



Kivettem a sütőből, megkentem tejföllel, rászórtam az apróra vágott zöldhagymát, megszórtam sajttal és már mehetett is vissza sülni. Amikor a sajt aranybarna kezdett lenni, jól kihúztam és tálaltam. A fiúk sült krumplival ették, én meg karfiolrizzsel.

Ezt a fogást egyszerre készítettem a sajtos-gombás-szalonnás csirkesülttel, nézzétek meg azt is, az alap ugyanaz, a “feltét” más.