Sajtos-görög joghurtos kifli gluténmentesen

Sajtos-görög joghurtos kifli gluténmentesen

Alapvetően sajtos kiflit vásárolni nem kihívás, de ha gluténmentest keresünk, akkor már komolyabb akadályokba ütközünk. Így van ez még a fővárosban is, pláne, ha az ember olyan külvárosi kerületben él, mint mi, ahol konkrétan esélyünk sincs frissen sült gluténmentes péksüteményt venni. Nélkülözni viszont nem szeretnénk, így elkészítem én a családnak.

Hozzávalók:

35 dkg Nutri Free Mix Per Pane lisztkeverék
35 dkg Schär Mix It lisztkeverék
2 ek tápióka keményítő (vagy helyette +2ek liszt)
2 ek útifűmaghéj (vagy helyette +3 ek liszt)
2,5 dkg friss élesztő
1 tk cukor
1 ek só
6 ek görög joghurt
0,5 l langyos víz
3 ek olaj

A recept elkészíthető tápióka keményítő nélkül is (ha mondjuk “Csengetett Mylord?” rajongók vagyunk és már korábban hozzávágtuk a cselédlányhoz, puding formájában) az csak egy plusz állományjavító, de nem nélkülözhetetlen. Ha van, akkor tegyük bele, mert puhább, lágyabb, “igazibb” lesz tőle a péksüteményünk.

Az útifűmaghéj szintén nem létkérdés, az is állományjavító, egyfajta gluténpótlóként működik, rugalmasságot és jobb állagot ad a kiflinknek, illetve az eltarthatóságát is növeli.Először összekevertem a száraz hozzávalókat és a kézzel jól szétmorzsolt élesztőt, majd hozzáadtam a nedveseket is. Géppel jól kikevertem, majd vizes kézzel hosszú „kifliket” formáztam.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket és hagytam, hogy szépen megkeljenek (igen, felfuttatás nélkül is nagyszerűen működik az élesztő, érdemes kipróbálni, semmi különbség nem lesz). Ez a mennyiség kicsit sok egy sütő méretű tepsihez, így én még külön egy kis kerek bucit is formáztam és sütöttem belőle. Persze, ha nem zavar minket, hogy össze kelnek/sülnek a kiflik – vagy pont így szeretjük – akkor a teljes adagot fel lehet használni kiflinek, egy tepsiben is.

Kb. háromnegyed óra múlva bekenegettem őket olajjal, megszórtam sajttal és már mehettek is a 180 fokos sütőbe. Érdemes minél lejjebb tenni a kifliket, hogy ne süljön meg hirtelen a tetején a sajt. Kívül ropogós lett, belül pedig pihe-puha és isteni illatú.