Sült paradicsomos-kápiás tésztaszósz vagy mártogatós

Sült paradicsomos-kápiás tésztaszósz vagy mártogatós

Ez egy tényleg nagyon egyszerű recept, amit – pont ezért – nagyon sokan készítenek a nagyvilágban. Legalábbis sok éve tele van vele a net, és kis hazánkban is egyre népszerűbbnek tűnik. Azért én is megírom, hátha van, aki még nem készítette el 🙂

Hozzávalók (kb. 2 főre kell ennyi, illetve hozzáteszem azt is, hogy ezek a mennyiségek ajánlások, simán lehet több/kevesebb benne minden, kicsit mindig más lesz tőle, de mindenhogy nagyon finom):

2 közepes, jó érett paradicsom
1 közepes kápiapaprika
0-4 gerezd fokhagyma (el is hagyható)
0-1 kisebb hagyma (ez is elhagyható )
fél teáskanál szárított oregano (vagy friss, apróra vágott)
fél teáskanál szárított bazsalikom (vagy friss, apróra vágott)
1 evőkanál olívaolaj (ha másmilyen olaj van se dőljünk a kardunkba: használjuk azt)

+ mehet extrák, amiket tehetünk még a szószba:
egyéb zöldségek, pl padlizsán, cukkini
tömlős vagy krémsajt (1-2 evőkanál)



Ahogy a fotón látjátok, én nem két adaggal csináltam. Az elkészítés őrülten egyszerű: mossuk meg a zöldségeket, és vagy egészben, vagy nagyobb darabokra vágva tegyük egy tepsibe. A fokhagymát és a hagymát sem kell feltétlenül meghámozni (ha egész fejet használtok, elég keresztbe kettévágni, ahogy én tettem), szóval csináljátok úgy, ahogy szeretnétek. Mivel én rajongok sütőpapírért, ezért a tespit kibéleltem vele, de ha nem akarjátok, nem kell. Ebben az esetben viszont az olajjal kissé kenjétek ki, nehogy beleragadjanak a kis sütnivalóink.

Ha meg van, akkor öntsétek le olajjal a zöldségeket, szórjátok meg a fűszerekkel és annyi sóval, amennyit elégnek gondoltok. Toljátok be 180 fokos sütőbe, és süssétek egészen addig, amíg a zöldségek láthatóan megsültek (akkor jó, ha már kicsit “túlpirulnak”, ami főleg a kápia héján látszik. (Lásd: fotó)



Szedjük ki a sütőből, várjunk vele egy keveset, ami azért fontos, mert:
a) utána lehet könnyebben hámozni a zöldségeket
b) nem égeti rommá a kezünket.

Igen, ahogy már sejteni lehet, következhet a hámozás! Ez vonatkozik a paradicsomra, kápiára, valamit akkor a hagymafélékre is, ha azokat héjastul dobtuk a tepsibe (természetesen pl. a padlizsánra is, ha az is került mellé). Amikor minden meg van, össze kell pürésíteni az egészet, hogy mártás legyen belőle. Tegyük meg, ha pedig teszünk bele sajtkrémet (én tettem), akkor ezen a ponton azt is adjuk hozzá, majd nyilvánítsuk késznek! Tehetjük mindenféle tésztára szószként, de akár mártogatósként is fogyaszthatjuk.






Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427