Idén nyáron is hatalmas mennyiségű szederrel kell szembenéznünk, mivel anyósom kertjében évről-évre nagyobbak – a már most sem csekély méretű – bokrok. Kapjuk kiló számra, ő főzi belőle a lekvárt, én meg igyekszem valahogy másként is felhasználni. Lehetőleg nyersen.

Sorolhatnám, hogy miért jó nekünk mindez, hogy mennyi vitamin, meg ásványi anyag van benne – kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, réz és mangán, meg még ki tudja mik – hogy mennyire rákmegelőző, meg emésztéssegítő, a szívnek, vérnyomásnak, memóriának, sőt, tán még a Föld forgásának is jót tesz, de ebbe inkább nem fogok bele. Legalábbis ennél jobban semmiképpen.




Helyette inkább leírom, hogy kell szeder turmixot csinálni. Hívhatjuk shakenek is, de én nem akarom. Fogunk kb. 12 szem gyümölcsöt, egy csésze tejet, 2 teáskanál cukrot – vagy ennek megfelelő trendi édesítőszert, esetleg mézet – és jól összemixeljük. Ha nem szeretjük a magokat, akkor célszerűbb először csak a gyümölcsöt pépesíteni, aztán átszűrni és úgy hozzákeverni a többi hozzávaló. Persze tehetünk bele jégkockát is, melegben jó is az. Ha szeretnénk, fűszerezhetjük vaníliával és/vagy fahéjjal, nem fogja elrontani. Kivéve, ha nem szeretjük, mert akkor nyilván igen.

A szederüdítő a turmixhoz hasonlóan készül, csak ott tej helyett vizet, vagy jégkockát használunk és itt tényleg célszerű a pépesített gyümölcsöt leszűrni, hogy ne legyen tele maggal. Nem túl gusztusos, ahogy ott úszkálnak az áttetsző lében. Nyomhatunk bele citromot vagy limeot is, de az is elég, ha karikát dobunk bele. Ízesítésnek itt célszerűbb fahéj és vanília helyett a kissé szétnyomkodott citromfű vagy mentalevél. De a nagykorúak feldobhatják akár vodkával is, főleg egy nehéz nap után.




És ha már a nehéz napokat emlegettük: készítsünk fagylaltot vagy jégkrémet is szederből! 5 csésze gyümölcsöt lemixelünk, leszűrünk, ez az alap. Hozzákeverünk egy csomó cukrot, mézet vagy édesítőt – ahogy szokták mondani: ízlés szerint, de kb. egy csészényivel lesz az igazi (szerintem) – majd felverünk egy csészényi tejszínt, jó habosra. Ha kevésbé kalóriadús változatot szeretnénk, akkor lehet tejszín helyett tejet vagy joghurtot is használni, nyilván azokat nem kell felverni. Nem is nagyon lehet. Ízesíthetjük ezt is vaníliával, fahéjjal, vagy valami hozzá passzoló gyümölcs likőrrel. Keverjük össze, tegyük formába vagy fagylaltgépbe. Hűtsük, együk, és máris kicsit könnyebb lesz a nehéz nap.

Ha pedig távolabbra akarunk tekinteni, akkor készíthetünk szörpöt is, némi tartósítószerrel, hogy tovább elálljon. Fogjunk 1 kg szedret, pürésítsük 0,5 kg cukorral, majd adjunk hozzá egy kiskanál NÁ-benzonátot és hűvös helyen hagyjuk őket állni egy napig. Másnap forraljunk fel 1 liter vizet, 1 kg cukorral. Miután lehűtöttük, keverjük hozzá a leszűrt szederpürénket, töltsük üvegekbe és már készen is vagyunk, akár télen is szederszörpözhetünk.

 



http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/07/szeder-fagyi.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/07/szeder-fagyi-150x150.jpgAntal Viktóriaelőétel, leves, salátafagylalat,glutenmentes,ital,szeder,szorp,turmixIdén nyáron is hatalmas mennyiségű szederrel kell szembenéznünk, mivel anyósom kertjében évről-évre nagyobbak – a már most sem csekély méretű – bokrok. Kapjuk kiló számra, ő főzi belőle a lekvárt, én meg igyekszem valahogy másként is felhasználni. Lehetőleg nyersen. Sorolhatnám, hogy miért jó nekünk mindez, hogy mennyi vitamin, meg ásványi...Gasztronómia, életmód és ami még belefér