
“Most valami különösen finomat csináltál” hangzott el a sütit kóstolva az igencsak válogatós fiam szájából 🙂 Tényleg nagyon finom, omlós, illatos, napokig nagyon klassz (talán tovább is, de nálunk elfogyott.)
Hozzávalók:
390 g liszt (ezúttal gluténmentes Miklós’ Universal Mix , de ez nem kényes süti, kb. bármely kenyér vagy süteményliszt jó hozzá)
1 csomag sütőpor
1 csomag (30g) vaníliás, főzős pudingpor
150 g cukor
160 g vaj (vagy margarin)
4 db közepes tojás
1 csipet só
vanília
Hempergetéshez: 1-2 marék porcukor
Az én vajam most elég puha volt (jóval előbb kivettem a hűtőből, mint optimális lett volna) de ha ti (nagyon helyesen) hideg, kemény vajjal dolgoztok, akkor vessétek be bátran Jamie Oliver módszerét: tegyétek aprítóba a kimért lisztet és pudingport, majd hozzá a rusztikus kockákra vagdalt hideg(!) vajat. Úgy fél perc alatt a gép el is keveri nekünk anélkül, hogy a vaj olvadozni kezdene. Ha nincs aprítónk, vagy nem akarjuk használni, akkor simán kézzel morzsoljuk össze a kettőt. Haladjunk gyorsan, tényleg nem jó, ha a vaj nagyon felolvad.

Ezen a ponton keverjük hozzá az összes többi hozzávalót. Géppel vagy kézzel. Ha nem bénáztátok el, mint én, és hideg volt a vaj, ezt követően elég fél óra pihentetés a hűtőben. Ha nálatok is felolvadt a vaj, mint nálam, akkor legalább 1-2 óra kell ahhoz, hogy a tészta megszilárduljon annyira, hogy formázható legyen.
Ha szépen lehűlt, összeállt, akkor irány a golyózás. Semmi perverz vagy ilyesmi, csak simán golyókat formázunk, kicsit lelapogatjuk, és porcukorba hempergetjük. (Tényleg, a hozzávalókból kihagytam a porcukrot, gyorsan bele is írom – milyen jó, hogy most már azt is tudjátok, hogy utólag került bele, ugye? 🙂 ) A golyókat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 200 fokon kb. 12 percig.

Akkor jó, ha minálisan elkezd pirulni (lásd a fotón) Ebből a mennyiségből pont annyi készül, amennyi a fotón látható. Igen, összeértek nálam ahogy megnőttek, én is látom. Lett pár amorf darab emiatt, de minket pont nem zavart 🙂 Jut eszembe, a süti fahéjas és kakaós változata is megtalálható a blogomon (a kakaós roppanósabb, mint a másik kettő.)
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!