Egy könnyű, forró zöldségleves a hideg napokon különösképpen jól tud esni. Ráadásul, ha variáljuk a benne lévő zöldségféléket, akkor mindig újabbnál újabb ízeket kóstolhatunk

Én most a következő hozzávalókból készítettem a levesem:

1 csomag leveszöldség
1 marék shimeji gomba
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
petrezselyem
só, bors, gyömbér, szerencsendió

Hozzávalók a galuskához:

1 nagyobb méretű tojás
8 dkg rizsdara
1 csipet só
1 csipet szódabikarbóna (opcionális)


Kezdjük a daragaluskával! Verjük fel a tojásfehérjét, majd egy fakanál segítségével, óvatosan keverjük hozzá a sót és a rizsdarát és a sárgáját is. Van, aki nem veri fel a tojást, más pedig tesz bele egy csipet szódabikarbónát is, ettől könnyebb lesz az állaga. Ha szeretnénk, keverhetünk hozzá zöld fűszereket is, például én gyakran szoktam tenni bele apróra  vágott petrezselyemzöldet is. Hagyjuk pihenni a hűtőben legalább fél óráig. Amíg összeáll, elkezdjük főzni a levest.

Ahogy már írtam, a zöldségek tőlünk függnek, lehet sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, kelbimbó, kelkáposzta, zöldbab, zöldborsó vagy különböző gombafélék is. Én most Shimeji gombát választottam, amiről azt kell tudni, hogy egy japán, vajas, mogyorós ízű gombafajta, amit már egyre több helyen megvásárolhatunk (én konkrétan a Lidlben vettem). Nyersen ne együnk bele, úgy keserű, de ahogy főzni kezdjük, ez az íz teljesen eltűnik belőle és utána már csak szimplán finom lesz.

Készítsük elő a zöldségeinket, amit kell, azt ne csak mossuk, hanem hámozzuk is. Az apróra vágott hagymát egy kevés olajon üvegesre – azaz áttetszően fényesre – pároljuk, majd a gomba kivételével tegyük rá az összes zöldséget. Pároljuk fedő alatt, alacsony hőmérsékleten. Figyeljünk arra, hogy ne égjen le.Ha már kissé megpuhult, öntsük fel vízzel, fűszerezzük és kezdjük el főzni, ahogy a daragaluskát is, csak azt egy másik lábasban. Ehhez tegyünk fel vizet forrni, majd ha már aktívan zubog, akkor csavarjuk lejjebb a hőfokot, majd egy kanál segítségével szaggassuk a vízbe a galuskát. Előfordulhat, hogy nagyon nagy tojásokkal dolgozunk és a galuska túl híg. Ha így látjuk, akkor még tegyünk bele egy picike darát, nehogy szétmenjen a vízben. Az is fontos, hogy ne magas hőmérsékleten főjön, mert ha túlságosan háborog a víz, hajlamos szanaszét csapni a kis törékeny galuskáinkat, és az kinek lenne jó?

A főzési idő kb. 20 perc, de ezt nehéz pontosan meghatározni, függ a rizsdara és a galuska méretétől, a hőfoktól és tán még a nap állásától is, úgyhogy inkább kóstoljuk, az a biztos. Ha már arra gyanakszunk, hogy talán jó, akkor horgásszunk ki egyet, vágjuk ketté, nézzük meg a közepét és döntsük el a további sorsát: vagy főzzük még egy ideig, vagy óvatosan szűrjük le.

Ha közben a levesünk is kis híján elkészült, akkor még utoljára tegyük bele a gombát, aminek már 3-5 perc főzési idő is elég. Amikor a leves is és a daragaluska is kész, ejtsük meg a nagy találkozásukat egy tányérban és kívánjunk hozzájuk jó étvágyat!http://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/12/daraleves8-1024x484.jpghttp://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/12/daraleves8-250x250.jpgAntal Viktóriaelőétel, leves, salátadaragaluska,leves,rizsdara,zoldsegEgy könnyű, forró zöldségleves a hideg napokon különösképpen jól tud esni. Ráadásul, ha variáljuk a benne lévő zöldségféléket, akkor mindig újabbnál újabb ízeket kóstolhatunk Én most a következő hozzávalókból készítettem a levesem: 1 csomag leveszöldség 1 marék shimeji gomba 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma petrezselyem só, bors, gyömbér, szerencsendió Hozzávalók a galuskához: 1 nagyobb méretű tojás 8...Gasztronómia, életmód és ami még belefér