Egy klasszikusan ütős leves, amelyet persze ezerféleképpen el lehet készíteni. Én így szoktam.

Hozzávalók:
500 g fejtett bab (én most fagyasztottat használtam)
500 g hús (én most füstölt húst és kockázott sertés combot használtam)
megtisztított és felvágott leveszöldség
1 db hagyma
1-4 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, babérlevél
ízlés szerint ecet és egy hangyányi cukor (ezek el is hagyhatók)
1 tojás
liszt

Ha szárazbabot használunk, annyiból módosulna a recept, hogy azt előző este jó adag hideg vízbe be kell áztatni, hogy kissé megpuhuljon. Ezt a hússal egy időben kell feltenni főni, nem úgy, mint én a fagyasztottat, de ezt majd a receptben olvashatjátok.

Mivel én szeretek a lábasokkal spórolni, ezért – egyáltalán nem klasszikus módon – a fokhagymával indítottam. Ehhez megpucoltam a fokhagymát és lereszeltem, majd egy kevés olajon sütöttem addig, amíg el nem kezdett pirulni. Akkor átöntöttem egy kis tányérba és félretettem.

Ugyanebbe a lábasba feltettem főni a kisebb kockákra vágott húst, beledobtam a hagymát is, méghozzá hámozás nélkül, viszont jól megmosva. Amikor a hús lassan forrni kezdett, szépen leszedtem a habját, mint egy húslevesnek. Amikor ezzel végeztem, szórtam bele sót, borsot, pirospaprikát és kissé megtördelve néhány babérlevelet is.

Amikor a hús már félkész volt, akkor adtam hozzá a babot, a répákat, a zellert pedig továbbra sem. Az akkor ment a többiek után, amikor már a zöldségek is félpuhák lettek. Akkor viszont ment bele, méghozzá a fokhagymával együtt.



Miközben a leves főtt, elkészítettem a csipetkét. Ehhez a tojást villával felvertem, és annyi lisztet adtam hozzá, hogy kifejezetten kemény, de jól csipegethető tésztát kapjak. Ha véletlenül túlliszteznénk, akkor sincs baj, egy kevés vizet adjunk hozzá és kész. Én most gluténmentesen készítettem el, Schar Farina lisztet használva. Amikor jó a tészta állaga, csipegessük ki, időnként lisztezve a kész csipetkéket.

Ha a levesben lévő összes hozzávalót már csak percek választják el a puhaságtól, adjuk hozzá a tésztát is és együtt főzzük az egészet készre. Mivel nekem a csipetke elég lisztes volt, ezért nem rántottam, nem habartam, de ha valaki szeretné, tegye meg. (A rántásnál olajon pirítson lisztet és öntse fel hideg vízzel, vadul kevergetve, hogy ne legyen csomós, a habarásnál pedig hideg vízben keverje el a lisztet, szintén csomómentesre és utána főzze bele a levesbe).

Mivel én a bablevest is úgy szeretem, mint a babfőzeléket, azaz, ha kissé édes-savanyú, ezért teszek bele egy kevés ecetet és egy icipici cukrot is. Tálalás előtt kihorgásztam belőle a babérleveleket és a hagymát, utána pedig egy jó adag tejföllel meglocsoltam a tányérba szedett adagokat és persze a sajátomba tettem egy jó adag csípős paprikakrémet is.



https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/09/bableves-1-1024x726.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/09/bableves-1-250x250.jpgAntal Viktóriaelőétel, leves, salátabab,csipetke,leves,répa,zeller,zoldsegEgy klasszikusan ütős leves, amelyet persze ezerféleképpen el lehet készíteni. Én így szoktam. Hozzávalók: 500 g fejtett bab (én most fagyasztottat használtam) 500 g hús (én most füstölt húst és kockázott sertés combot használtam) megtisztított és felvágott leveszöldség 1 db hagyma 1-4 gerezd fokhagyma só, bors, pirospaprika, babérlevél ízlés szerint ecet és egy hangyányi cukor (ezek el...Gasztronómia, életmód és ami még belefér