Ezért kell sok vasat enni

Ezért kell sok vasat enni

…és nem csak a rozsdának, hanem nekünk is, különösképpen idős és gyermekkorban, menstruáció, terhesség, szoptatás során, egyoldalú diétáknál, műtétek után, aktív sport esetén és egyéb vashiányos állapotokban.



Mennyi vasra van szükségünk?

Míg a felnőtt nők vasigénye 15 mg/nap, a férfiaké ennél valamivel kevesebb: 10 mg.

A csecsemőknek 6 hónapos korukig napi 6 mg, a gyerekeknek pedig 10 éves korukig 8 mg vasra van szükségük, míg serdülőkorban (11-14 éves kor) a lányoknak 12 mg, a fiúknak 10 mg vasbevitel kell ahhoz, hogy egészségesen fejlődhessenek.

A kismamáknak a terhesség során napi vasszükséglete 25 mg, amit azért is fontos különösképpen betartani, mert vashiányos terhességet követően nagyobb arányban születhet légzési nehézségekkel, illetve asztmával küzdő gyermekük.

Vashiány tünetei

  • fáradtság
  • gyengeség
  • szédülés
  • hidegérzet
  • fejfájás
  • sápadt bőr
  • gyakori vírusos megbetegedések
  • étvágytalanság
  • tanulási nehézségek
  • hajhullás
  • szabálytalan szívverés
  • székrekedés
  • nyelési zavarok

Amennyiben felmerül bennünk a vashiány lehetősége, érdemes a háziorvostól egy kontroll vérvétellel utánajárni.



Vasban gazdag ételek

A mennyiségek minden esetben 100 mg mennyiségű élelmiszerben található vasra értendőek:

  • mogyoró: 35 mg
  • mák: 22 mg
  • kakaó: 7,2 mg
  • dió: 4,1 mg
  • tojás: 1,4 mg

 

 

  • amaránt: 17 mg
  • szárazbab: 7 mg
  • száraz borsó: 5 mg
  • lencse: 5 mg
  • teljes szójaliszt: 5 mg
  • búzaliszt: 1,7 mg
  • rizs: 1,1 mg

 

  • őszibarack: 4,5 mg
  • ribiszke: 2,9 mg
  • kajszibarack: 2,1 mg
  • körte: 1,9 mg
  • birsalma: 1,1 mg

 

  • bárányhús: 10,5 mg
  • sertésmáj: 10 mg
  • libamáj: 7 mg
  • marhamáj: 5,5-7 mg
  • borjúmáj: 5,5 mg
  • kenőmájas: 5 mg
  • sovány marhahús: 3,5 mg
  • pulykahús: 2-3 mg
  • csirkehús: 0,5-3 mg
  • felvágottak: 2-2,5 mg
  • sovány sertéshús:  1-1,4 mg

 

  • kagyló: 10,5 mg
  • szardínia: 4 mg
  • lazac: 1,2-1,6 mg

Hiába esszük, nem mindig szívódik fel

Az ételekben található vasmennyiség nem hasznosul szervezetünkben teljes mértékben. Jellemzően a húsokban található mennyiség 20%-a, a növényi eredetű ételekben lévő vas pedig csak 1-5%-a szívódik fel. Fontos figyelni arra, hogy ahhoz, hogy szervezetünkben a vas a leghatékonyabban hasznosulni tudjon, megfelelő mennyiségű C-vitaminra és folsavra is szükségünk van. De nem árt tudni azt sem, hogy a sóskában és spenótban hiába van nagy mennyiségű vas, emellett oxálsav is található benne, ami viszont gátolja annak felszívódást.

Amennyiben változatos étkezés mellett vaspótlásra van szükségünk, érdemes beszereznünk a patikában vény nélkül kapható, könnyen beépülő vaspótló készítményeket, vagy még inkább írassunk fel magunknak ezekből – labor eredményeket követően, személyre szabottan – a háziorvosunkkal.





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.