Ez a gyorsított változat, mert kész, gluténmentes levelestésztából gyártottam. Hogy őszinte legyek, sokáig halogattam, mert mindenhol azt olvastam, hogy letekeredik sütés közben a tészta, meg ilyenek, de nekem eszébe sem jutott letekeredni. Jó vagyok, mi? 🙂
Hozzávalók 8 darabhoz:
250 g fagyasztott levelestészta (én Schar, gluténmentes változatot használtam)
50 g vaj
1 tojás sárgája
1 egész tojás (kenéshez)
200 ml tej
3 púpos evőkanál rizsliszt
125 g sajtkrém
kb. 200 g reszelt sajt (fele a krémbe, fele díszítésnek)
só, bors
Ezt a péksüteményt mi “csütörtök sütinek” hívjuk a nővéremmel gyerekkorunk óta. Ennek az a története, hogy amikor kicsik voltunk, anyánk egy olyan munkahelyen dolgozott, ahol csütörtökönként el kellett mennie valamilyen külső helyszínre, ami mellett lehetett kapni a világ lefinomabb sajtos rolóját. És mivel mindig csak csütörtökön hozott így belőle, ezért rajta maradt ez a megnevezés 🙂 De sok a duma, most már tényleg elkezdem leírni, hogy kell elkészíteni!
A levelestésztát olvasszuk fel mikróban, vagy szobahőmérsékleten kb. 3 óra alatt. Vágjuk csíkokra. Bevallom, én először 12 csíkra vágtam, de mivel rövidek voltak, ezért 4 db-ot felezve a maradék 8 végéhez ragasztottam (értsd: ujjal összenyomkodtam őket). Tehát végül 8 hosszabb csíkot tekertem a kis fém formámra.
Mivel előtte horror sztorikat hallottam arról, hogy ráragad, ezért előtte körbetekertem a rudakat szilikonos sütőpapírral. Rácsavargattam mind a 8 csík tésztát a 8 rúdra, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. Egy kissé felvert egész tojással bekenegettem az összes oldalukat és 160 fokon 5-6 perc alatt pirosra sütöttem (hőlégkeverést is használtam). Még forrón lehúztam mindegyiket a rúdról (egészen simán ment, gyakorlatilag kisiklottak) és mentek lehűlni.
A krémhez a tojássárgáját, a tejet és a rizslisztet összekevertem egy hőálló lábasban. Én ehhez kézi habverőt használtam, az a tuti. Az egészet összefőztem, majd miután levettem a tűzhelyről, beledobtam a vajat és azt is hozzákevertem – ezt is a habverővel, végig azt használtam – majd a reszelt sajt felével és a sajtkrémmel is. Jól lehűtöttem (ehhez is kell pár óra, úgyhogy akár a krémmel is kezdhetjük a tészta sütés helyett).
Amikor a krém lehűlt, habzsákba töltöttem és a rolókba nyomtam. Először az egyik oldalába, aztán a másikba, így sokkal tutibban tele lesz, mintha egy oldalról próbálnám teletuszkolni. Amikor kész lett, mindkét végét belenyomkodtam a maradék reszelt sajtba és már el is készültünk.