Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság kutatása szerint a párok megosztják egymással a bőrükön található mikrobák kolóniáit is – írja New York Times. A rajtunk vidáman burjánzó baktériumok sokat mondanak rólunk, beleértve azt is, hogy ki a partnerünk, fejtik ki a mSystems folyóiratban közzétett tanulmányban, ahol tíz, szexuálisan aktív, heteroszexuális pár bőr mikrobáját vizsgálták.

Testünkön és a testünkben természetes módon éldegélnek ezek baktériumok, gombák, vírusok és egyéb mikroorganizmusok, egy négyzetcentiméternyi bőrünkön akár egymilliárdan is.

Az amerikai kutatók – végre nem brit tudósok! – úgy találták, hogy a párok jelentősen befolyásolják egymás „kis tenyészetét”, így akár 86% százalékos pontossággal megegyeznek a bőrükön található lakók típusai is a párjukéval.

    • A vizsgálat célja az volt, hogy azonosítsuk az élettársi párok közös mikrobiális „ujjlenyomatát” – írta Josh Neufeld, a Waterloo Egyetem társszerzője és biológusa, aki szerint leginkább a lábon lévő baktériumokon osztozunk.
A tanulmány nem vizsgálta az okokat, de mivel az emberek óránként több mint egymillió biológiai részecskéket bocsátanak ki, ezért különösen könnyű felvenni az új mikrobákat a lábukon például a zuhanyzóban, a közös ágyban vagy akár a lakásban, mezítláb sétálgatva is.

Mielőtt rémülten dugnánk fertőtlenítő szerbe a lábunkat, hangsúlyozzuk, hogy a bőrön található baktériumok többsége ártalmatlan, sőt kifejezetten jótékonyan őrző-védő természetűek: megakadályozzák, hogy különböző kórokozó mikrobák megtelepedjenek rajtunk.

Dr. Neufeld hangsúlyozta, a kutatás célja, hogy minél többet megtudjunk az emberi mikrobiomot (azaz az emberi testben élő ökölógiát) befolyásoló tényezőkről, beleértve a bőrünket bevonó mikrobákat is. Ez hosszútávon segít abban, hogy jobban megértsük azokat a korlátokat, amelyek megvédik testünket a betegségektől, illetve még inkább megismerhessük az immunrendszerünk felépítését és a környezethez való kapcsolódását.

A lábakon kívül a szexuális partnerek hasonló mikrobiális közösségeket osztoznak még a törzsön, a köldökön és a szemhéjon is, de például a belső combon lévő mikrobiális közösségek már jóval nagyobb eltérést mutattak a nőknél, mint a férfiaknál.

A kutatók a jövőben tervezik az azonos nemű párok, valamit a különbözős etnikumú párok vizsgálatát is. Kíváncsian várjuk azt is.

Ha értesülni szeretnél a ceruzabab frissülő tartalmáról lájkolt a facebook oldalunkat, illetve nézz körül a bloghoz kapcsolódó webáruházunkban is.


https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/08/MG_2845-1024x682.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/08/MG_2845-150x150.jpgAntal Viktóriaszínesegeszseg,eletmod,parkapcsolatAz Amerikai Mikrobiológiai Társaság kutatása szerint a párok megosztják egymással a bőrükön található mikrobák kolóniáit is – írja New York Times. A rajtunk vidáman burjánzó baktériumok sokat mondanak rólunk, beleértve azt is, hogy ki a partnerünk, fejtik ki a mSystems folyóiratban közzétett tanulmányban, ahol tíz, szexuálisan aktív, heteroszexuális pár bőr...Gasztronómia, életmód és ami még belefér