Mondhatni egy kis természetes színt viszünk a krumpli salátába. Hangsúlyozom újra: természetes, hiszen ebben a fajta krumpliban semmi mesterséges nincs, csak ugyanaz az antocianin nevű antioxidáns, ami például a kékszőlőben vagy a céklában. Ez tehát egy ilyen fajta jellegzetesség, nincs szó sem génmanipulációról, sem utólagos festegetésről, ráadásul már egyre több zöldségesnél vagy multinál beszerezhető.
Hozzávalók:
1 kg lila krumpli
1-2 fej (stílusosan) lila hagyma

Hozzávaló az ecetet öntethez:
1 l víz
2-3 ek ecet
2-3 ek cukor
1-3 tk só

Hozzávalók a tartármártáshoz:
3 kis dobozos tejföl
kb.  1 kis doboz mennyiségű majonéz
1-2 ek mustár
1-2 ek porcukor
0,5-1 kk bors
1-2 kk só
1 kk citromlé

A burgonyát először is hámozzuk meg, majd vágjuk fel vagy karikákra, vagy kisebb kockákra, miközben merengjünk el azon, hogy mennyire szép, márványos színe van. Tényleg nagyon jól néz ki, fajtától függően – több változata is van – sötét vagy világos lila színe is lehet.

Tegyük egy lábasba annyi vízbe főni, hogy rendesen ellepje. Adjunk hozzá kb. 1 teáskanál sót és főzzük puhára. Ne túl lágyra, mert akkor szétesik, hanem kellemesen puhára – ezt most jól leírtam, ugye? Igen, én is érzem…

Ha kész, öntsük le róla a vizet, és hűtsük le. Addig készítsük elő az első otthonát, az ecetes salátaöntetet. Keverjük össze a hozzávalókat, az ízlésünknek megfelelően. Ezt tényleg nehéz leírni, hiszen nálunk családon belül is nagy eltérések vannak: van, aki nagyon savanyúan, más pedig nagyon édesen szereti. Kóstoljuk, és ha úgy érezzük, hogy jónak tűnik, akkor szeljük bele a hagymát (kockákra vagy karikára) és adjuk hozzá a krumplit is és óvatosan keverjük össze. Tegyük őket együtt hűtőbe legalább fél napra, hogy kellőképpen „összehidegedjenek” (az összemelegedés a hűtőben elég furán hangzana, mondjuk ez nem kevésbé, de most már így marad és kész).

Pihentetés után készítsük el a tartármártást! A hozzávalókat leírtam, szintén kénytelenek leszünk kóstolni és rájönni, hogy milyen a saját ízlésünk, nyugalom, menni fog, még a kezdőknek is, csak menjünk rá ösztönösen. Amikor úgy érezzük, hogy ez már egész jó – még jobb esetben: kiváló! – akkor öntsük le az ecetes levet a hagymás-krumpliról és helyette helyezzük át a tartárba. Keverjük el óvatosan, hogy ne törjön szét, majd hagyjuk, hogy egy kicsit ők is összehidegedjenek. Fél nap már nem kell hozzá, de néhány idilli órát azért illik nekik is adni.https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/12/krumplisalata-7-1024x587.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/12/krumplisalata-7-250x250.jpgAntal Viktóriaelőétel, leves, salátaglutenmentes,lila burgonya,lilahagyma,salata,tartármártásMondhatni egy kis természetes színt viszünk a krumpli salátába. Hangsúlyozom újra: természetes, hiszen ebben a fajta krumpliban semmi mesterséges nincs, csak ugyanaz az antocianin nevű antioxidáns, ami például a kékszőlőben vagy a céklában. Ez tehát egy ilyen fajta jellegzetesség, nincs szó sem génmanipulációról, sem utólagos festegetésről, ráadásul már egyre...Gasztronómia, életmód és ami még belefér