Pesto rosso

Pesto rosso



Ahogy néztem millió változata van, de a lényeg nagyjából mindegyiknél ugyanaz: valamilyen olajos mag, fűszerek, oliva, sajt és paradicsom vannak összemixelve benne. Az enyém is ilyen és tényleg nagyon finom, legalábbis szerintünk 🙂

Hozzávalók:

1 marék kesudio (lehet fenyőmag vagy hántolt mandula is)
1 marék olíva olajban ázott szárított paradicsom (így kapható)
1 marék reszelt pecorino sajt (vagy parmezánféleség)
1 marék friss bazsalikom (vagy egy evőkanál szárított)
1 gerezd fokhagyma
só, bors
olíva olaj, ha még olajosabban szeretnénk (az olaszok biztosan)

Az elkészítés pofon egyszerű: a fokhagymát hámozzuk, a sajtot reszeljük, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és az egészet mixeljük össze. Ehhez használhatunk aprító gépet, vagy rúdmixert, a lényeg, hogy a végén egy rusztikus állagú krémet kapjunk. Persze érdemes az olajat és a sót a végére hagyni, és kóstolva adagolni. Amikor jónak gondoljuk, keverjük frissen kifőzött, forró tésztához és már ehetjük is. Amúgy van, aki nyers paradicsommal készíti, nem szárítottal, illetve láttam már olyan receptet is, ahol a kettőt keverik. Sőt, a magokat néha pirítják is előtte, pl. fenyőmagot, mandulát olvastam, hogy szokták, lehet, hogy a kesunak se ártott volna, de én nem tettem. Tán legközelebb. Illetve a paradicsomot a mixelés utolsó 30 másodpercébe is hozzá lehet adni, így az kicsit darabosabbra is hagyható akár.






Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464