Sörben sült csülök

Sörben sült csülök

Én most gluténmentes sörben pácoltam, mert nálunk a sima tiltólistán van, de persze nem gluténérzékenyek használhatnak hozzá hagyományosat is. Ezt az ételt pácolni kell, ezért már két nappal a sütés előtt igényel egy kevés időráfordítást. Aztán másnap is egy keveset, majd harmadnap is, amikor sütjük. Ez így soknak hangzik, de nem az, tényleg csak rövid időt kell vele foglalkoznunk minden egyes alkalommal.

Először is vegyünk meg egy nyers csülköt, ehhez most ne füstöltet válasszunk. Kicsit itt-ott szúrjunk át rajta késsel, erre azért van szükség, hogy a pác mindenhol alaposan át tudja járni. A kedvenc zúzott fokhagymás-mustáros keverékemet kentem rá, amiben még volt némi bors, kömény és majoranna is, de természetesen más, hozzáillő pácot is alkalmazhatunk, némi olajjal összekeverve.

Igazi, hagyományos füstölésű kolozsvári szalonna

Jól kenegessük meg vele, és a késsel szúrt apró lyukakba is próbáljuk meg beletömködni. Zárt edénybe tegyük hűtőbe egy egész napra, hogy szépen összeérjenek az ízek. Másnap vegyük elő, locsoljuk meg a választott sörrel és ismét egy napra hagyjuk magára. Ha nagyon jó fejek akarunk lenni, időnként forgassuk is át, hogy tényleg minden oldala kellőképpen ázhasson a most már sörös-fűszeres keverékben.

Másnap sózzuk meg a csülköt minden oldalán – a pácba nem tettem sót – majd egy szalonnákkal szépen kiteregetett sütőformába helyezzük. (Sőt, én a szalonnával még az edény falát is jól körbekenegettem.) Öntsük rá a páclé felét, majd takarjuk le és 2 órán keresztül hagyjuk 175 fokos sütőben párolódni.

Most már mellé tehetjük a hagymát is

Ha eltelt a két óra, vegyük le a takarást, fordítsuk meg a csülköt, hogy a teteje legyen alul és most már fedetlenül süssük tovább. Időnként nézzünk rá, locsolgassuk a maradék páclével, és amikor már elkezd pirulni, forgassuk meg ismét. Amikor a másik oldal is pirul, akkor tegyünk mellé negyedekre vágott lila hagymát – azt is locsoljuk meg a hús körül összegyűlt szafttal – és süssük teljesen készre. Mennyei eledel.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420