A teff a világ legkisebb gabonája – igazából: álgabonája – amely Etiópiából származik, de egyre ismertebb most már kis hazánkban is. Gluténmentes, lisztje egy halom vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul még finom is. Érdemes kipróbálni, aztán pedig jól rászokni.
Hozzávalók:
400 g Nutri Free Mix per Pane gluténmentes lisztkeverék
100g Nativa Farina di Tref gluténmentes lisztkeverék
1 ek útifűmaghéj (el is hagyható)
2 lapos tk só
1 tk cukor
3 ek olaj
3-5 gerezd fokhagyma
30 g élesztő (vagy 1 cs száraz élesztő)
langyos víz
A recept egyszerű, először keverjük össze a száraz hozzávalókat, belemorzsolva a friss élesztőt is. Adjuk hozzá a reszelt – vagy zúzott – fokhagymát, az olajat és annyi vizet, hogy kifejezetten lágy, de nagyon olajos kézzel még éppen formázható tésztát kapjunk. Szinte nokedli tésztára kell gondolni, hiszen, ha gluténmentes tésztából olyan masszív állagút készítünk, mint a búzásból, akkor az kőkemény lesz sütés után. Formázás után le kelesszük kb. háromnegyed óráig, majd 180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben süssük készre. Miután kihűlt, igény szerint jól tömködjük meg mindenféle jóval. Én most sült húst, tzatzikit, csípős paprikakrémet és zöldségeket tettem bele.