Vaníliás keksz gluténmentesen

Vaníliás keksz gluténmentesen

Nagyon finom vajas kekszet készítettem, ami első nap roppanós (de semmiképpen sem kemény!) utána viszont finom, omlós, szinte linzerszerű. Akár tölteni is lehet, vagy csoki cseppekkel teledobálni.



Hozzávalók:

120 g rizsliszt
120 g gluténmentes kenyérliszt (én most Schar B-t használtam)
120 g vaj
1 tojás
70 g cukor
1 kis csipet só
vanília (kikapart belső/kivonat/aroma)
1 teáskanál citromhéj (opcionális)



Ismét Jamie Oliver féle módszerrel dolgoztam, azaz a vajas tésztát aprítógéppel kevertem össze. Ez azért praktikus, mert a vajas tésztáknál fontos, hogy a vaj hideg legyen, viszont, ha sokat gyúrjuk a meleg kezünkkel, akkor túlságosan felolvad. Aprítóba téve viszont másodperceken belül remekül eloszlik a lisztben, ráadásul tökéletesen marad minden a maga eredeti hőfokán.

A kis fekete a tojásban a vaníliarúd kikapart belseje 🙂

Először tegyük az aprítóba a lisztet, a vajat és jól mixeljük össze. Utána mehet hozzá az összes többi hozzávaló. A kész tésztát ezen a ponton nem árt berakni a hűtőbe egy jó negyedórára. De, hogy őszinte legyek, ezt én most nem tettem, viszont, ha kézzel keverjük össze a cuccot, akkor mindenképpen hűtsük vissza. (Lehet, hogy most se ártott volna, de végül is utólag mindegy.)



 

Pihentetés után formázzuk. Mivel én – ahogy írtam – nem hűtöttem le, így elég lágy volt, tehát nem nyújtottam és szaggattam, hanem csak simán 12 gombócra osztottam és kilapítottam a sütőpapírral bélelt tepsiben. Lehet persze kisebbre is formázni, vagy szögletesre, amőba alakúra, ahogy tetszik, sőt, bátran nyomdázhatjuk is. Utána pedig toljuk a forró sütőbe (190-200 fok) és süssük készre pár perc alatt. Viszont arra vigyázzunk, hogy forrón nagyon törékenyek, várjuk meg, amíg kihűlnek, utána piszkáljuk, akkor már lehet! 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .