Vörös bársony (red velvet) cupcake

Vörös bársony (red velvet) cupcake

Ez egy klassz kis sütemény, amit egyébként én cukor helyett édesítőszerrel készítettem el, így egy kicsit könnyedébben falhattam be. Szépen, egymás után… Nagyon finom. 

Hozzávalók a sütihez:

70 g liszt (gluténmentesen pl. Schar C, vagy Nutri Free Mix per Dolci liszt is használható)
kb. 1 csapott (lesimított) evőkanál cukrozatlan kakaó por (túl soktól túl barna lesz, túl kevéstől rózsaszínes, nézni kell a mennyiséget kevergetés közben, kakaó por függő is a színe)
0,5 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
30 g szobahőmérséklet-puha vaj
100 g cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer)
1 M-es tojás
30 ml olaj
2 teáskanál vörös ételfesték (festékfüggő, akár a duplájára is szükség lehet – állítólag a por jobb, mint a folyékony állag)
1 kávéskanál vanília (kivonat/aroma)
1 kávéskanál ecet
80 ml szobahőmérsékletű író

Hozzávalók a krémhez:

200 g mascarpone
100 ml habtejszín
vanília (kikapart belső/cukor/kivonat/aroma)
porcukor (30 g körül, de jobb, ha kóstoljuk és beállítjuk a saját ízlésvilágunkra – használhatunk édesítőt is)
1 zacskó (10 g) őrölt zselatin (pl. dr Oetker őrölt zselatin )
4 evőkanál víz



Kezdjük azzal, hogy melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy muffin sütőt 6 papírral (ebből a mennyiségből kb. annyi lesz, de persze méretfüggő is.) Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, a kakaó port, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik edénybe keverjük össze a cukrot és a vajat. Akinek van gépe (majdnem azt írtam, hogy képe) hozzá, az használjon ehhez valamilyen klassz kis robotgépet (most meg elsőre robotképet írtam). Jól krémesítsük össze őket – bár először olyan, mint az ázott homok, egyszer csak összeáll – legyen minél habosabb a kicsike.
Adjuk hozzá a tojást, keverjük el. Adjuk hozzá az olajat, a festéket, a vaníliát, az ecet és azzal is jól kavargassuk át az egész cuccot. Ezen a ponton fogjuk a száraz anyagos – liszt-keverékes – cuccot, és adjuk hozzá a vajas massza kb. harmadát, illetve a kimért író harmadát. Keverjük el, de most már ne veszett módon, csak amennyire épp, hogy elkeveredik (itt már nem előnyös a “túlkeverés”). Aztán mehet bele a második harmad. Megint keverjük. Végül a harmadik harmad, és persze azzal is keverjük.


Végül adagoljuk a késznek nyilvánított tésztát a muffin papírokba (kb. félig legyenek) és süssük nagyjából negyedóráig. Ha nem vagyunk benne biztosak, akkor mint a piskótánál, végezhetünk tű (vagy fogpiszkáló) próbát: dugjuk a közepébe, ha ragacsos massza lesz rajta, amikor kihúzzuk, akkor még nem készült el. Illetve a másik módszer, ha megbökdössük a sütiket: amikor már masszívnak érezzük, akkor jó.

A krémhez keverjük össze a mascarponét egy tálban a vaníliával. A zselatint tegyük 4 evőkanál vízbe, hagyjuk kicsit megduzzadni. Addig is melegítsünk fel (ne forraljuk, de azért legyen tényleg meleg) a habtejszínt. A zselatinos vizet melegítsük fel (ennél még inkább figyeljünk, hogy ne forrjon fel!) mikróban vagy egy kis edényben, majd öntsük a meleg tejszínbe és keverjük el. Tegyük félre egy kicsit, majd végül (amikor kb. langyos) elegyítsük a mascarponés cuccal és szitáljunk bele annyi porcukrot, amennyit elegendőnek érzünk. Hűtsük a hűtőben hidegre, majd egy nyomó segítségével mindegyik cupcake tetejét díszítsük a krémmel. (Őszinte leszek: én a krémekre a csíkokat utólag festettem rá, ecsettel és ételfestékkel :)))





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .