Vörös bársony (red velvet) cupcake

Ez egy klassz kis sütemény, amit egyébként én cukor helyett édesítőszerrel készítettem el, így egy kicsit könnyedébben falhattam be. Szépen, egymás után… Nagyon finom. 

Hozzávalók a sütihez:

70 g liszt (gluténmentesen pl. Schar C, vagy Nutri Free Mix per Dolci liszt is használható)
kb. 1 csapott (lesimított) evőkanál cukrozatlan kakaó por (túl soktól túl barna lesz, túl kevéstől rózsaszínes, nézni kell a mennyiséget kevergetés közben, kakaó por függő is a színe)
0,5 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
30 g szobahőmérséklet-puha vaj
100 g cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer)
1 M-es tojás
30 ml olaj
2 teáskanál vörös ételfesték (festékfüggő, akár a duplájára is szükség lehet – állítólag a por jobb, mint a folyékony állag)
1 kávéskanál vanília (kivonat/aroma)
1 kávéskanál ecet
80 ml szobahőmérsékletű író

Hozzávalók a krémhez:

200 g mascarpone
100 ml habtejszín
vanília (kikapart belső/cukor/kivonat/aroma)
porcukor (30 g körül, de jobb, ha kóstoljuk és beállítjuk a saját ízlésvilágunkra – használhatunk édesítőt is)
1 zacskó (10 g) őrölt zselatin (pl. dr Oetker őrölt zselatin )
4 evőkanál víz



Kezdjük azzal, hogy melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy muffin sütőt 6 papírral (ebből a mennyiségből kb. annyi lesz, de persze méretfüggő is.) Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, a kakaó port, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik edénybe keverjük össze a cukrot és a vajat. Akinek van gépe (majdnem azt írtam, hogy képe) hozzá, az használjon ehhez valamilyen klassz kis robotgépet (most meg elsőre robotképet írtam). Jól krémesítsük össze őket – bár először olyan, mint az ázott homok, egyszer csak összeáll – legyen minél habosabb a kicsike.
Adjuk hozzá a tojást, keverjük el. Adjuk hozzá az olajat, a festéket, a vaníliát, az ecet és azzal is jól kavargassuk át az egész cuccot. Ezen a ponton fogjuk a száraz anyagos – liszt-keverékes – cuccot, és adjuk hozzá a vajas massza kb. harmadát, illetve a kimért író harmadát. Keverjük el, de most már ne veszett módon, csak amennyire épp, hogy elkeveredik (itt már nem előnyös a “túlkeverés”). Aztán mehet bele a második harmad. Megint keverjük. Végül a harmadik harmad, és persze azzal is keverjük.


Végül adagoljuk a késznek nyilvánított tésztát a muffin papírokba (kb. félig legyenek) és süssük nagyjából negyedóráig. Ha nem vagyunk benne biztosak, akkor mint a piskótánál, végezhetünk tű (vagy fogpiszkáló) próbát: dugjuk a közepébe, ha ragacsos massza lesz rajta, amikor kihúzzuk, akkor még nem készült el. Illetve a másik módszer, ha megbökdössük a sütiket: amikor már masszívnak érezzük, akkor jó.

A krémhez keverjük össze a mascarponét egy tálban a vaníliával. A zselatint tegyük 4 evőkanál vízbe, hagyjuk kicsit megduzzadni. Addig is melegítsünk fel (ne forraljuk, de azért legyen tényleg meleg) a habtejszínt. A zselatinos vizet melegítsük fel (ennél még inkább figyeljünk, hogy ne forrjon fel!) mikróban vagy egy kis edényben, majd öntsük a meleg tejszínbe és keverjük el. Tegyük félre egy kicsit, majd végül (amikor kb. langyos) elegyítsük a mascarponés cuccal és szitáljunk bele annyi porcukrot, amennyit elegendőnek érzünk. Hűtsük a hűtőben hidegre, majd egy nyomó segítségével mindegyik cupcake tetejét díszítsük a krémmel. (Őszinte leszek: én a krémekre a csíkokat utólag festettem rá, ecsettel és ételfestékkel :)))



Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5471

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5471