Mac and cheese variáció (mentesen is)

Mac and cheese variáció (mentesen is)

Már régóta ki akartam próbálni az angol/amerikai konyhában népszerű (de természetesen olasz gyökerekkel rendelkező) mac and cheeset. Megnéztem több receptet mindenféle nemzetközi oldalon, majd mindegyikből kiszedtem azt, amelyik része nekem tetszett és így született meg a végeredmény.



Hozzávalók:

500 g makaróni, vagy rövid csőtészta (esetemben glutén- és tojásmentes)
1 liter tej (lehet laktózmentes is, amúgy biztos, hogy növényivel is működik)
50 g felkockázott kolozsvári szalonna (el is hagyható)
25 g vaj vagy margarin (szalonna híján mehet a duplája)
65 g liszt (esetemben gluténmentes rizsliszt)
250 g reszelt sajt (pl. trappista, gouda, cheddar, füstölt, akár vegyesen is, sőt mehet bele egy kevés parmezán is)
fűszerek: én tettem bele a só mellett egy nagy csipetnyi, frissen reszelt szerecsendiót, ugyanennyi borsot és fokhagyma granulátumot is, de bármelyik elhagyható vagy másra cserélhető (pl. metélőhagymára, de sokan tesznek bele egy kiskanál mustárt is)

Őrült egyszerű elkészíteni. A tésztát főzzük meg forró, sós vízben, majd szűrjük le. Nem kell teljesen puhának lennie, mert még a sajtszósszal is puhul a sütőben. Tegyük félre és kezdjük el a szószt! Ha teszünk bele szalonnát, akkor a vajjal/margarinnal együtt kezdjük el pirítani egy hőálló lábasban, magasfalú serpenyőben, akármibármiben, amiben elfér majd később a tej is és nem ragad le könnyen benne semmi. Amikor kész, pecázzuk ki belőle a guszta (és isteni illatú) szalonnakockákat és tegyük félre. A lábasban maradt vajas/margarinos/szalonnazsíros cuccal haladunk tovább.



Ha nem használunk szalonnát, akkor ez a rész elmarad, akkor csak a simán olvasszuk fel a vajat/margarint. Akár volt előtte benne szalonna, akár nem, a serpenyőbe öntsük bele a lisztet. Kicsit pirítsuk át (ne égessük, csak minimális színt kapjon) majd zuttyintsunk rá valamennyi tejet. Mondjuk 4-5 evőkanálnyit, de ahogy sikerül. Keverjük el benne a lisztet csomómentesre, majd fokozatosan öntsük és keverjük bele az összes tejet. Adjuk hozzá a választott fűszereket és kezdjük el főzni.

Amikor már felforrt és elkezd sűrűsödni – a tulajdonképpen besamel – mártás vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá a sajtnak a nagy részét. Elég egy félmaroknyit hagyni, ez megy majd a tetejére. Amikor kész a sajtszószunk (mert ettől kezdve már hívhatjuk így) keverjük össze a főtt tésztával. Ha ez is kész, akkor tegyük egy vajjal/margarinnal/zsírral kikent hőálló sütőformába. Szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal, és ha van sült szalonna kockánk, szórjuk ezt is rá.



Mehet a 200 fokos sütőbe nagyjából 10 percre (persze ez sütőfüggő, lehet több-kevesebb idő is), pontosabban annyira, hogy a rászórt sajt kicsit pirulni kezdjen rajta. Ha ezt látjuk akkor örüljünk, mert készen van és lassan ehetünk. Szedhetjük és tálaljuk fel. Tényleg nem rossz (sőt) nem véletlenül van akkora kultusza a világ jó néhány részén. Na, meg azért is, mert nem kell hozzá túlzott szaktudás 🙂





Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464