Farsangi időszakban ne csak fánkot süssünk, hanem sós süteményeket is. Mondanám, hogy azért, mert erre jobban csúszik az alkohol, de mivel mi azt szinte egyáltalán nem fogyasztunk, ez az én tollamból nem hangzana túl hitelesen. Ettől függetlenül sós kekszet enni jó, sőt a málnaszörp is passzol hozzá, mondjon bárki bármit.

Ez a recept eredetileg Bettitől származik, én csak átformáztam, de a hozzávalókon nem változtattam.Hozzávalók:

  • 125 g hideg vaj
  • 125 g liszt (én gluténmentest használtam)
  • 125 g reszelt sajt
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás a kenéshez

A hozzávalókat kézzel vagy géppel dolgozzuk össze, hűtőben pihentessük legalább fél óráig, majd rizsliszttel szórt lapon nyújtsuk ki 3-5 milliméter vastagságúra. Ha szintén álarc formára szeretnénk vágni, akkor vagy készítsünk magunknak először kemény papírból sablont, vagy pedig essünk neki csak úgy, szemre.

Vagy így, vagy úgy, de vágjuk ki, majd kissé felvert tojással kenjük be. Ez azért is célszerű, mert egyrészt szépen csillog majd tőle a felülete, meg azért is, mert kisütés után kevésbé fog törni, meg azért is, mert ha díszíteni szeretnénk, akkor jobban beleragadnak például az apró magvak. Három indokot is találtam rá, ugye, ugye?

Ha elkészült a mű, akkor helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe – már kenés és díszítés előtt is odapakolhatjuk, ki, hogy szeretné – majd 180 fokon süssük ropogósra kb. 12 perc alatt. Figyeljünk rá, mert vékony, hamar elkészül, könnyen túlsüthető (ne facebookozzunk közben, csak a végén)!

Ha értesülni szeretnél a ceruzabab frissülő tartalmáról lájkold a facebook oldalunkat – de csak szigorúan a sütés után – illetve nézz körül a bloghoz kapcsolódó  mentes ajándék webáruházunkban is.


https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/01/alarc4-1024x528.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/01/alarc4-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárufarsang,keksz,sajt,sósFarsangi időszakban ne csak fánkot süssünk, hanem sós süteményeket is. Mondanám, hogy azért, mert erre jobban csúszik az alkohol, de mivel mi azt szinte egyáltalán nem fogyasztunk, ez az én tollamból nem hangzana túl hitelesen. Ettől függetlenül sós kekszet enni jó, sőt a málnaszörp is passzol hozzá, mondjon bárki bármit. Ez...Gasztronómia, életmód és ami még belefér