Rakott almás palacsinta torta

Rakott almás palacsinta torta

Fahéjas, vaníliás, diós, almás – gondolom azt nem kell említenem, hogy állati finom is. Én most vaníliával töltöttem, de persze lehet bármivel, ami passzol, és ehhez kb. minden passzol a nutellán át a lekvárig.

Hozzávalók a palacsintához:
350 g liszt (én most gluténmentes Miklos’ Universal Mixet használtam, de más liszt is jó)
4 db alma
0,5 l terj
4 ek olaj
10 ek cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
1 csipet só
citromhéj
vanília
6 g (fél csomag) sütőpor
1 tk őrölt fahéj

Hozzávalók a vanília krémhez:

2 csomag főzős pudingpor
1 liter tej
80 g vaj (lehet több vagy kevesebb is)
6-10 evőkanál cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer)

+egy kevés durvára vágott dió és karamellszósz (én most Dr. Oetker félét csurgattam rá)




Én az almával indítottam a bulit: meghámoztam, és nagy lyukú reszelőn lereszeltem (nyilván a magházat nem, azzal megetettem a kukát – hörcsögünk már nincs sajnos, pedig értékelte volna.) Hozzáadtam a palacsinta többi hozzávalóját és egy botmixerrel nekiestem. Persze kikeverhetjük robotgéppel vagy akár fakanállal is, ebben az esetben a reszelt alma csíkok egyben maradnak, ami nem baj. Sőt, akár jó is lehet.

Amikor elkészült, egy forró, olajjal kikent palacsintasütőben (amúgy ez nálam inkább serpenyő volt), szépen, egyenként kisütöttem a palacsintákat (mindegyik előtt újra olajozni kell). Készüljetek rá, hogy ez a tészta sűrű, ezért némileg kenni is kell a serpenyőben, de ez így jó: legyen kicsit vastag. Főleg, hogy a sütőpor amúgy is megemeli. Persze, ha az egyik fele megsült, fordítani kell mindegyiket és megsütni a másikat. Ezt is leírom, az a tuti.




A vaníliakrémhez készítsük el a pudingot a zacskón található leírás alapján, majd amikor levettük a tűzhelyről, még forrón keverjük hozzá (ezerrel keverve, nem csak úgy lazán) a kockákra vágott vajat. Vannak, akiknek ilyenkor kicsapódik, de nekem még soha nem csinált ilyet. Lehet, hogy ők rossz minőségű vajat használnak…?! Vagy margarint…?! Nem tudom, de nekem mindig csodaszép, selymes lesz, hiába adom a forró pudinghoz. Ha valaki mégis félne tőle, hűtse ki a pudingot és csak utána keverje hozzá robotgéppel a vajat. Akárhogy is, ha már együtt van a puding és a vaj, akkor tudunk vele jól dolgozni, ha a krém kihűlt.

Amikor a krém is hideg, összeállt sűrűre, akkor kezdjük el szépen rétegezni a palacsintákat. Egy palacsinta – egy kis krém és így tovább építsük a várat, amíg minden el nem fogy. Ha kész, a tetejére csurgassunk karamellszószt – lehet csokit is – és dobáljuk meg darabolt dióval és már tálalhatjuk is. Finom. Na. De tényleg.





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5427