Végre kipróbáltam a Bake-Free házi kenyér lisztkeveréket, amire már régóta készültem. Glutén-, tej-, tojás-, szója-, élesztő-, kukoricaliszt-, és keményítő-, burgonya-, rizsmentes, vegán, élelmi rostban gazdag, hozzáadott zsiradék nélküli kenyerek és péksütemények készítéséhez javasolják.
Hozzávalók 6 darab zsemléhez (én dupla mennyiséget készítettem):
250 g lisztkeverék
4 g só
310 g langyos víz
+ én tettem hozzá 1-2 evőkanál magot is (chia, szezám és napraforgómagot)
Először is leírom a lisztkeverék összetevőit, hátha valakit részletesen is érdekel: gluténmentes lisztkeverék (kölesliszt [köles: Lengyelország], teff liszt, quinoaliszt), tápióka keményítő, rostkeverék (útifű maghéj liszt, bambuszrost liszt), térfogat növelő szer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályzó anyag (citromsav).
Néhány egyéb adat:
Átlagos tápérték 100 g lisztkeverékben: | 100 g kész, kisült, a recept alapján készített kenyér átlagos tápértéke: | 100 g kész, kisült, a recept alapján készített zsemle átlagos tápértéke: | 1 darab kész, a recept alapján készített zsemle átlagos tápértéke: | ||
Energia: | 1340 Kj | 767 Kj | 801 Kj | 558Kj | |
322 kcal | 184 kcal | 192 kcal | 134 kcal | ||
Zsír: | 2,1 g | 1,2 g | 1,2 g | 0,8 g | |
-Amelyből telített zsírsavak: | 0,4 g | 0,2 g | 0,2 g | 0,1 g | |
Szénhidrát: | 60,5 g | 34,6 g | 36,1 g | 25,2 g | |
-Amelyből cukrok: | 0,8 g | 0,5 g | 0,4 g | 0,3 g | |
Rost: | 14,4 g | 8,2 g | 8,6 g | 6 g | |
Fehérje: | 8 g | 4,6 g | 4,7 g | 3,3 g | |
Só: | 0,05 g | 0,9 g | 0,9 g | 0,6 g |
A zsemléhez keverjük össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk át alaposan. Formázzunk belőle zsemléket, tegyük sütőpapírra, majd 15 perc pihentetés után már mehet is a 190 fokos sütőbe 50 percre (alsó-felső sütéssel). És, hogy milyen az íze, állaga?