Ez a keksz azért jó, mert roppanósan omlós citromos és persze vaj helyett laktózmentes margarinnal is elkészíthető. A másik előnye, hogy rizslisztből készült. Könnyen beszerezhető, viszonylag olcsó is, ráadásul, ha valaki szintén mentes konyhát vezet, és éppen kifogy otthon a gluténmentes süteménylisztekből, ebből jó eséllyel akkor is van készleten. Nálam pont ez történt, ezért is született meg ez a recept.
Hozzávalók:
270 g rizsliszt
120 g vaj
1 nagyobb tojás
80 g cukor
1 kis csipet só
1 ek citromlé
1 citrom héja
vanília
Egyszer Jamie Oliver egyik műsorában láttam, hogy a vajas tésztát aprítógéppel keverte össze; azóta – ha eszembe jut – én is így csinálom. Azért érdemes, mert az ilyen tésztáknál fontos, hogy a vaj hideg legyen, viszont, ha sokat gyúrjuk a meleg kezünkkel, akkor túlságosan felolvad. Aprítóba téve viszont másodperceken belül remekül eloszlik a lisztben, ráadásul tökéletesen marad minden a maga eredeti hőfokán.
Most is így kezdtem hozzá a tésztához: aprítóba tettem a lisztet, a vajat és jól szétcsaptam egyikkel a másikat. Utána ment hozzá az összes többi hozzávaló, kivéve a tojást, azt már tényleg csak a végén, kézzel gyúrtam hozzá, ilyenkor már csak pár mozdulat. A kész tésztát átköltöztettem a hűtőbe jó negyedórára.
Pihentetés után kinyújtottam, kiszaggattam és nyomdáztam egy jót. Még pár szót a nyomdáról: én úgy szoktam az összes süti-nyomót használni – anyagától függetlenül – hogy minden nyomás előtt belemártom rizslisztbe, majd kis kefével, vagy tiszta, száraz szivaccsal átdörgölöm picit. Ez azért jó, mert száraz lesz, nem ragad a sütibe és nem maradnak szemcsék sem a minták között. Vagy van a másik verzió, ami időnként még jobb: olajba kell mártani, vagy azzal átkenni.
Amikor elkészültem, sütőpapírral bélelt tepsibe betoltam a forró sütőbe (190-200 fok) és pár perc alatt készre sütöttem.
UPDATE: megkentem párat szeder lekvárral, összecsuktam egy másikkal, mint egy linzert és másnapra isteni finom lett!