Sokfelé láttam ezt a receptet búzalisztes változatban, gondoltam kipróbálom gluténmentesen is, persze más arányokkal és mentes liszttel. Sőt, fahéjjal is!
Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt (én most Schar C és Miklos Universal keveréket használtam, de szerintem ehhez kb. bármi jó lehet)
2 evőkanál cukor
1 csipet só
1 L-XL méretű tojás
50 g olvasztott vaj
1 evőkanál útifűmaghéj
kb. 150 ml tej (annyi, hogy összeálljon és gyúrható legyen a tészta)
Töltelék hozzávalói a mákoshoz:
kb. 150 g darált mák (a tesco, sajátmárkás, egész mák gluténmentes, viszont otthon még darálni kell)
kb. 100 g porcukor
1 kávéskanál szárított, reszelt citromhéj
Töltelék hozzávalói a fahéjashoz:
2-3 teáskanál őrölt fahéj
2-3 evőkanál porcukor
Kenéshez:
kb. 80 g olvasztott vaj
A tésztát dagasztóban állítottam össze úgy, hogy minden hozzávalót a gépbe tettem, azaz a tejnek csak felét. Tehát liszt, cukor, só, tojás, útifűmag, olvasztott vaj és a tej fele. Amikor láttam, hogy még kell tej, akkor mindig löttyintettem hozzá egészen addig, amíg szépen össze nem állt és jól gyúrható nem lett. Ekkor kivettem és még kézzel is átgyúrtam.
Mivel a kisebb fiam nincs oda a mákért, ezért gondoltam, hogy a tészta negyedéből neki fahéjasat fogok gyártani. Félreraktam tehát egy kis darab tésztát, a többit pedig – az egyszerűség kedvéért – egy sütőpapíron kezdtem el nyújtani. Pont akkora lett, mint a papír (meg nem mondom, hogy az hány cm 😀 )
Amikor elkészült, bekentem olvasztott vajjal, majd megszórtam cukros-mákos-citromhéjjal. Illett volna jól összekeverni ezt a három összetevőt előtte, de én nem tettem, mert lusta voltam. Igen, bevallom. Ti inkább keverjétek, a lustaság csúnya dolog 🙂 Tehát miután megszórtam a “keverékkel”, a sütőpapír segítségével az egyik felét felhajtottam a képen látható módon, majd ugyanígy tettem a másik felével is. Ezt követően az egésznek a tetejét megint megvajaztam, megint megszórtam és újra hajtottam. Ezzel el voltam addig, amíg már kicsi volt a felület és úgy döntöttem, hogy így már jók is vagyunk.
Miután a mákost egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és jól megkentem vajjal, megcsináltam a fahéjast is. Nyújtás, fahéjas-cukros szórás, hajtogatás, stb. Persze ez sokkal kisebb lett, ami látszik is a képen. Szintén bekentem vajjal, a mákos mellé tettem és 180 fokon (nem hőlégkeveréssel) készre sütöttem kb fél óra alatt. A fahéjas kissé ki is folyt, de nagyon finom lett mind a kettő.