Én most éppen szederrel készítettem, de más gyümölccsel is működhet pont ugyanígy, lehet friss vagy fagyasztott, sőt, vélhetően akár befőtt is, de azzal még nem próbáltam. Ha próbáltátok, szóljatok, vagy mutassátok meg. Sőt, inkább küldjetek belőle, ha jól sikerült, az a biztos. Sokat.
Hozzávalók:
250 g gluténmentes süteményliszt (például Schar C vagy Nutri Free Mix per Dolci)
1 ek útifűmaghéj (vagy +2 ek liszt)
1 tojás
100 g tejföl (lehet laktózmentes is, vagy pl. főzéshez való rizskrém is)
100 g cukor
0,5 cs sütőpor
150 g vaj (vagy margarin)
1 csipet (kb. ) só
citromhéj
vanília (rúd kikapart belseje, kivonat, cukor esetleg aroma)
2 marék szeder (fagyasztott is lehet)
1 csomag főzős vaníliás puding
1-6 ek cukor
A hideg vajat keverjük el a liszttel, amit én – már sokszor írtam – aprítóban szoktam megejteni. Úgy másodpercek kérdése az egész. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, jól dolgozzuk össze, majd nyomkodjuk piteformába a nagy részét – aljára és az oldalára is -és tegyük bő negyedórára a hűtőbe. Tovább is lehet. Amit kicsíptünk belőle (rácsnak), azt is, de még nem formázzuk.
Miközben a tészta hűl, a gyümölcsöt keverjük össze a pudingporral és a cukorral és hagyjuk, hogy levet eresszen. Nem zavar minket. Sőt, annyira nem zavar, hogy ha a tészta lehűlt, akkor bele is öntjük az egészet és jöhet a rácskészítés: nyújtsuk, vagy sodorjuk, ahogy sikerül. Én sajnos elég kevés tésztát hagytam, így nem sok rácsom lett, de hát ez van.
Nem árt átkenni a rácsokat és a tészta kilógó szélét egy kis olajjal, ettől fényesebb lesz, de ez a lépés el is hagyható. Ha ez is meg van, tegyük a forró, 180 fokos sütőbe és süssük pirosodásig. Forrón még folyósabb lehet benne a gyümölcs (attól függ, hogy mennyi az adott gyümölcs nedvességtartalma) de ahogy hűl, úgy szilárdul és válik szépen szeletelhetővé.