Jól variálható csirkeragu

Jól variálható csirkeragu

Ez egyfajta alaprecept, amit kedvünk és lehetőségeink szerint könnyen variálgathatunk, persze le is írom majd, hogy például hogyan. Én most éppen főzelék feltétnek készítettem el. (Igen, tudom, a fotó valahogy nem lett az igazi, de ettől még állati finom. De tényleg. Ha nem hiszitek el, akkor kénytelenek lesztek kipróbálni, én meg majd a jól közlöm veletek, hogy “ééééén megmondtam!” Okoska Törp után szabadon, csak engem a végén nem fogtok fenéken billenteni – legalábbis remélem.)

Hozzávalók:

csirkemell vagy combfilé
vöröshagyma (el is hagyható)
fokhagyma (el is hagyható)
só, bors, pirospaprika vagy egyéb fűszerek
liszt

Opcionálisan hozzáadható pl: tejföl, natúr joghurt, tejszín, sajt (reszelt, tömlős), különböző zöldségek (pl. kukorica, zöldborsó, sárgarépa, padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, gomba), sült szalonna, sonka, máj vagy kb. bármi más, amit hozzáillőnek érzünk.



Ez az alaprecept azért jó, mert sok mindennel ehetjük: rizzsel, krumplival, quinoával, kuszkusszal, főtt tésztával, salátával vagy éppen főzelék feltétként. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni.

Vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát (reszelhetjük is), csíkokra a húst és már meg is van az előkészítés. Ha szalonnát szeretnénk belerakni, akkor először azt süssük ki kockákra (vagy csíkokra) vágva, majd arra dobjuk rá a csirkét. Szalonna nélkül valamilyen zsiradékot melegítsünk (olajat, zsírt) és azon süssük a húst magas hőfokon addig, amíg el nem kezd pirulni. Ha pl. májat, sonkát, padlizsánt, gombát, vagy cukkinit adnánk hozzá, úgy fél úton adjuk hozzá azt is és együtt pirítsuk készre.

Ezen a ponton dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, majd kevergessük addig, amíg a hagyma üveges, azaz áttetszően fényes nem lesz és persze még a fokhagyma se ég meg (rohadt keserű lesz tőle, úgyhogy erre az állapotára semmiképpen se törekedjünk). Fűszerezzük kedvünk szerint. Én most csak sót, borsot, majorannát és egy kevés pirospaprikát tettem rá.



Szórjuk meg az egészet egy kevés liszttel (kevés: értsd: kb. fél kg hús esetén 2 teáskanál). Keverjük el alaposan és öntsük fel némi vízzel (némi: értsd: fél kg hús esetén kb. 2 dl). Ha szeretnénk belerakni pl. konzerv borsót vagy kukoricát, azt most adjuk hozzá. Főzzük az egészet néhány percig. Ha úgy érezzük, hogy túl sűrű, akkor adjunk még hozzá vizet, ha pedig túl hígnak, akkor egy kis pohárkában keverjünk össze egy kevés lisztet annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű legyen és így keverjük hozzá.

Tálalás előtt keverhetünk hozzá tejfölt, joghurtot, tejszínt, reszelt sajtot is, azzal már csak egyet kell rottyannia az egésznek (de gusztustalan ez a szó, nem? nem is értem miért használom. törölnöm kellene, de nem fogom, mert most nem jut eszembe semmi jó szinonima). Persze sajttal, tejföllel akár akkor is telepakolhatjuk, ha már mondjuk a ragut spagettire szedtük, úgy tán jobban is mutat. Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!





Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..