A piacon láttam meg ezt a szép szál kolbásztököt, gondoltam megveszem, majd csak lesz vele valami. Nagyobb fiam is velem volt, segített cipelni a szatyrokat. Az enyémbe volt a tök, nála pedig sok minden más (teher alatt nő a pálma, ráadásul már régen erősebb, mint én). Útközben beszélgettünk, aztán egyszer csak megálltunk nagy hirtelen egy úttestnél és ő véletlenül kicsit belegyalogolt a szatyromba, majd gyorsan le is reagálta: vigyázz, mert véletlenül tökön rúglak! Vigyáztam – nem rúgott.

Hazaérve persze már azon agyaltam, hogy mi a tököm – legyen belőle…?!

Először valami extrém dolgot akartam, de végül inkább leegyszerűsítettem és gluténmentesen bepaníroztam. Többfajta változata létezik ennek – ahogy azt már  korábban leírtam, akár 36 féleképpen is panírozhatunk gluténmentesen  – most azonban a kukoricaliszt–tojás–burgonyapehely triót választottam, ami egyébként pont a kedvencem.

Az egész persze úgy indult, hogy meghámoztam, felszeleteltem és megsóztam a tököt. A kolbásztökről mellesleg azt kell tudni, hogy a Lagenariák családjába, azaz a lopótökök közé tartozik, és egy kicsit olyan, mint a gyík farka, ha letörik, visszanő. Ráadásul a napot is éppen annyira szereti, mint a gyíkok, víz is kell mind a kettőnek, de azért ne keverjük túlzottan össze őket (például a gyík rántva nem biztos, hogy ugyanolyan jó, mint a kolbásztök.)

Visszatérve a receptre, a panírozás alapvetően a szokott módon zajlott, egy-egy tányérba raktam a három hozzávalót – a tojást persze villával felvertem és be is sóztam – majd a fent említett sorrendbe beleforgattam a tök szeleteket. Egy sütőpapírral bélelt, olajjal kikent tepsibe pakoltam őket, majd a tetejüket is megpaskoltam kissé olajjal. Forró sütőbe szépen megsültek, kb. 180 fokon. Az sem árt, ha fél úton megforgatjuk őket, sőt, szerintem pont jót tesz nekik, így konkrétan javasolni szoktam.

Ha értesülni szeretnél a ceruzabab frissülő tartalmáról lájkolt a facebook oldalunkat, illetve nézz körül a bloghoz kapcsolódó webáruházunkban is.https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/09/tök1-1024x360.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/09/tök1-250x250.jpgAntal Viktóriafőételglutenmentes,rantott,tokA piacon láttam meg ezt a szép szál kolbásztököt, gondoltam megveszem, majd csak lesz vele valami. Nagyobb fiam is velem volt, segített cipelni a szatyrokat. Az enyémbe volt a tök, nála pedig sok minden más (teher alatt nő a pálma, ráadásul már régen erősebb, mint én). Útközben beszélgettünk, aztán...Gasztronómia, életmód és ami még belefér