Ebből a gluténmentes receptből annyira finom, pihe-puha, búzakenyér szerű végeredmény lesz, hogy öröm megnyomkodni, pláne elfogyasztani. De ezt a kenyeret most olyan lisztkeverékből készítettem, amelyben gluténmentes búzakeményítő is van. Ezt azért emelem ki, mert hiába gluténmentes, sok lisztérzékeny még így is rosszul reagál rá, tehát érdemes először kis mennyiségben kipróbálni. Ha nincs gond, akkor az jó hír, mert az ezzel készült gluténmentes pékáruk sokkal jobb állagúak, ráadásul tartósabban is fogyaszthatóak.
Hozzávalók:
500 g Glutenix fehérkenyér sütőkeverék
1 ek útifűmaghéj
1-2 ek lenmag
1 ek olaj
1 csomag szárított élesztő
1-2 tk só
1 tk cukor
150 g kefir
300 ml víz
Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd jól dolgozzuk hozzá a nedveseket is. A kefir és a víz kellemesen langyos legyen, az élesztőgombák ugyanis abban szeretnek fickándozni és nagyra nőni. Ha készen van, formázzuk. Én ezt úgy tudom a legjobban kivitelezni, ha fogok egy tányért, öntök az aljára némi olajat, majd a keverőtálból szépen belekanalazom a tésztát, ami így már nem ragad bele. Ha mind ott van, akkor olajos kézzel már szépen fel tudom venni az egész kupacot, ami ráadásul így már a kezemhez sem tapad.
Egy olajjal kent, rizsliszttel szórt sütőtálba helyezem át, most éppen úgy, hogy egy zsemlét és egy kenyeret formáztam belőle (ne is kérdezzétek, hogy miért, de most pont így volt szükségem rá). A duplájára kelesztettem és 180 fokon megsütöttem. A zsemle kb. 30 perc alatt lett kész, a kenyér még plusz negyedórát pirult a sütő meleg vendégszeretetében.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!