Mézes-narancsos csirke

Mézes-narancsos csirke

Az édes-savanyú-sós ízek rajongóinak ajánlom ezt a flancosan hangzó, ám igen egyszerű receptet. Nem, ez nem kínai, nekem sokkal inkább valami egzotikus sziget íz világa jut róla az eszembe. Nem mintha sok egzotikus szigeten jártam volna, viszont láttam sok főzőműsort és mondjuk úgy, hogy „ott voltam, ahol mesélték”.

Hozzávalók:

0,5 kg csirke (lehet mell, vagy bármilyen más alkatrész is)
3 nagyobb narancs
1 dl méz
1 dl olaj
4-5 fokhagymagerezd
só, bors, chili pehely
Kezdjük a narancsokkal, talán ők a legvédtelenebbek (a csirkébe most nem mennék bele (semmilyen értelemben sem)). Mossuk meg nagyon alaposan – az se baj, ha bio narancsot veszünk, annak biztos nem bánt a héján semmi kemikália, – az egyiket vágjuk ne túl vékony karikákra vagy fél-karikákra. A másik kettő levét csavarjuk ki és adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, kivéve a karikázott narancsot és a húst.

A fokhagymát előtte persze hámozzuk meg és vagy karikázzuk, vagy nyomjuk/reszeljük. Én ez esetben a karikázás híve vagyok. Só-bors-chili mennyiséget tényleg nehéz leírni, kóstoljuk. Ha fűszeresen szeretjük, akkor tegyünk bele sokat, ha nem úgy, akkor keveset. Aki nem használ sűrűn friss gyömbért, annak azért leírom, hogy kis mennyiség is csípős tud lenni – chilinél meg nyilvánvalóan ugyanez a helyzet. Bízzunk az ízlelőbimbóinkban, ha nekünk ízlik, az már fél-siker.A húst hagyhatjuk nagyobb darabokban is, de fel is szeletelhetjük; ahogy szeretnénk. Kenjünk ki egy hőálló tálat olajjal, rakjuk bele a húst, öntsük nyakon a narancsos páclével (most már felvágósan hívhatjuk így is, bár nem fog hallgatni rá, ha megszólítjuk) és jól masszírozzuk össze őket. Ebben a páclébe el lehetnek együtt akár fél napon át is – ebben az esetben a narancs karikázását halasszuk későbbre – de legalább egy óra kell ahhoz, hogy a húst némiképpen átjárja a narancsos pác íze.

Melegítsük a sütőt 180 fokra, és mielőtt betolnánk a húst, nyomkodjuk közé-fölé-alá-mellé a narancskarikákat is. A sütési idő attól függ, hogy szeretnénk tálalni az ételt. Ha ropogósan, akkor hagyjuk, hogy az összes páclé elpárologjon és pirítsuk meg a csirkét, ha pedig szaftosan, akkor vegyük ki még az előtt, hogy ez megtörténik, de természetesen már az után, hogy a csirke átsült. A nyers csirke nem egészséges – szintén ott voltam, ahol mesélték.Nem baj tehát, ha időnként nyitogatjuk a sütőt, ránézünk, megbökdössük villával, ez egyáltalán nem fogja zavarni, viszont nekünk segít, hogy eldöntsük, hogy kivegyük-e vagy sem.

A köret megint attól függ, hogy ropogósan, vagy szaftosan esszük, lehet kb. mindenféle, tészta, gombóc, gnocchi, krumpli – valamilyen formában – rizs, quinoa, köles, párolt zöldség, sőt, a nagyon vállalkozó kedvűek még gyümölccsel is ehetik.
Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5420