Ez az, ez az, ez az! Régóta kísérleteztem már vele, de valahogy soha nem lett az igazi, akárhogy is készítettem. De ez, végre pont olyan, amilyenre már régóta vágytam és amilyet a kisebb fiamnak ígértem már jó ideje.

Hozzávalók:

180 g Nutri Free Mix Per Dolci gluténmentes liszt
15 g útifűmaghéj
10 g tápióka keményítő (vagy plusz ennyi liszt)
80 g méz
35 g vaj
1 egész tojás + 1 tojássárgája (L-es méretű)
1 kk szódabikarbóna
1 csipet só
1 kk fahéj
fél kk szegfűszeg
vanília
citromhéj
(vagy ezek helyett a fűszerek helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is)

Hozzávalók a mázhoz: 
1 tojás fehérje
porcukor
citromaroma (el is  hagyható)

Ahogy a többi vajas tésztát, én most is a jól bevált aprítógépet kaptam elő az első lépéshez: beleszórtam a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd a hideg(!) vajat és fél perc alatt porhanyóssá csapattam szét. Ha valakinek nincs ilyen gépe – vagy valamiért nem szeretné használni – az morzsolja el a vajat a lisztben, de ebben az esetben, ha már teljesen összeállította a tésztát 10 percre tegye vissza a hűtőbe pihenni, mert jó eséllyel a vaj puhább lesz, mint amennyire az optimális lenne.

A következő lépésnél mehet bele az összes többi hozzávaló. Formázzunk belőle gömböket, egy kissé lapogassuk el a tetejét, miután betettük a sütőpapírral bélelt teps

ibe és már mehet is sülni 170 fokon. Néhány perc alatt kész, ne facebookozzunk közben, különben megég. Én most kivételesen megfogattam a saját tanácsomat és nem sütöttem túl.

Várjuk meg amíg teljesen kihűl, akkor éri el a jó állagot – de tán másnap még finomabb – és ha szeretnénk, vonjuk be cukormázzal. Én szerettem volna, illetve a kisebbik gyermekem, aki nagy mézes puszedli rajongó. Keverjük össze a (nem felvert!) tojásfehérjét annyi cukorral, hogy sűrű krémet kapjunk. Tehetünk bele egy kis aromát is, én citromot löttyintettem hozzá úgy egy teáskanálnyit, nagyon jó ízt adott neki. Mártogassuk bele egyenként a kis sütiket – ha szeretnénk, szórjuk meg mandula forgáccsal is – és hagyjuk, hogy a máz teljesen rászáradjon (nekem kb. fél óráig tartott).



 

https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/04/1puszedli-7-1024x362.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2018/04/1puszedli-7-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárucukormáz,mézes,puszedliEz az, ez az, ez az! Régóta kísérleteztem már vele, de valahogy soha nem lett az igazi, akárhogy is készítettem. De ez, végre pont olyan, amilyenre már régóta vágytam és amilyet a kisebb fiamnak ígértem már jó ideje. Hozzávalók: 180 g Nutri Free Mix Per Dolci gluténmentes liszt 15 g útifűmaghéj 10 g...Gasztronómia, életmód és ami még belefér