Ez az egyik kedvenc mákos aprósüteményem, méghozzá azért, mert egyrészt finom, másrészt jó ránézni, harmadrészt finom. Ja, ezt már említettem, de ha ennyiszer mondom, akkor biztos lehet benne valami.

Hozzávalók a tésztához:

28 dkg gluténmentes kenyérliszt (Schar B, Nutri Free Mix Per Panne, Glutenix Alfamix biztosan jó hozzá, de szerintem más kenyérlisztekkel is jól működhet)
17 dkg rizsliszt
1 ek útifűmaghéj (vagy plusz 2 ek liszt)
25 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
8 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
vaníliarúd kikapart belseje
reszelt citromhéj

Hozzávalók a töltelékhez:

12 dkg darált mák
0-3 dkg kristálycukor (érdemes kóstolni)
75 ml tej
reszelt citromhéj
2 evőkanál méz
vaníliarúd kikapart belseje
+vaníliás porcukor a hempergetéshez



Először készítsük el a tölteléket! Forrósítsuk meg a tejet, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót és hűtsük szobahőmérsékletűre. Ez eddig nem bonyolult, igaz? Nyugalom, a többi sem lesz az.

A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd dörzsöljük bele a kifejezetten hideg(!) vajat. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon fel túlságosan a kezünktől vagy pedig használjunk hozzá gépet, pl. én aprítót szoktam – Jamie Oliver után szabadon (nála láttam ezt először).

Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha úgy érezzük, hogy a vaj mégis kissé túllágyította – micsoda szó, te jó ég! – a tésztát, akkor tegyük be egy rövid időre a hűtőbe.

Nyújtsuk ki kb. 3mm vastagságúra úgy, hogy vékony, téglalap alakú tésztát kapjunk. A szélessége kb. 8-10 cm legyen.

A téglalap aljára, hosszába egyengessük el a máktölteléket. Hajtsuk rá óvatosan a tészta felső részét és óvatosan egyengessük, göngyöljük hosszú rúddá, majd vágjuk fel késsel – vagy kifeszített cérnával – kb. 8 cm széles kis rudakká.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 170 fokon süssük készre kb. 10 perc alatt, de jobb, ha közben is időnként ránézünk, nehogy elégessük. Akkor jó, ha már a széle picit el kezd pirulni. Ha úgy érezzük, hogy kész még forrón, nagyon óvatos hempergessük meg a rudakat vaníliás porcukorba. Tényleg figyeljünk nagyon, mert ilyenkor még nagyon könnyen hajlamos szétesni, éppen ezért javasolt bele az útifűmaghéj is, az nem csak nyersen teszi könnyebben formázhatóvá a tésztát, hanem ilyenkor is stabilabb lesz tőle a kész sütemény.

Ha kibírjuk, akkor várjuk meg, amíg nem égeti szét a szánkat és már ehetjük is. Finom. De tényleg. Vagy ezt már említettem?


https://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/12/makos-3-1024x654.jpghttps://www.ceruzabab.hu/wp-content/uploads/2017/12/makos-3-250x250.jpgAntal Viktóriadesszert, pékárulinzer,mák,omlósEz az egyik kedvenc mákos aprósüteményem, méghozzá azért, mert egyrészt finom, másrészt jó ránézni, harmadrészt finom. Ja, ezt már említettem, de ha ennyiszer mondom, akkor biztos lehet benne valami. Hozzávalók a tésztához: 28 dkg gluténmentes kenyérliszt (Schar B, Nutri Free Mix Per Panne, Glutenix Alfamix biztosan jó hozzá, de szerintem...Gasztronómia, életmód és ami még belefér