Omlós mákos rudak gluténmentesen

Omlós mákos rudak gluténmentesen

Ez az egyik kedvenc mákos aprósüteményem, méghozzá azért, mert egyrészt finom, másrészt jó ránézni, harmadrészt finom. Ja, ezt már említettem, de ha ennyiszer mondom, akkor biztos lehet benne valami.

Hozzávalók a tésztához:

280 g gluténmentes kenyérliszt (Schar B, Nutri Free Mix Per Pane, Miklós’ Universal Mix biztosan jó hozzá, de szerintem más kenyérlisztekkel is jól működhet)
170 g rizsliszt
1 ek útifűmaghéj (vagy plusz 2 ek liszt)
250 g vaj vagy margarin
2 tojás
80 g cukor
1 teáskanál sütőpor
vaníliarúd kikapart belseje
reszelt citromhéj

Hozzávalók a töltelékhez:

120 g darált mák
10-60 g kristálycukor (érdemes kóstolni, ki hogy szereti)
75 ml tej
reszelt citromhéj
2 evőkanál méz
vaníliarúd kikapart belseje
+vaníliás porcukor a hempergetéshez



Először készítsük el a tölteléket! Forrósítsuk meg a tejet, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót és hűtsük szobahőmérsékletűre. Ez eddig nem bonyolult, igaz? Nyugalom, a többi sem lesz az.

A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd dörzsöljük bele a kifejezetten hideg(!) vajat. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon fel túlságosan a kezünktől vagy pedig használjunk hozzá gépet, pl. én aprítót szoktam – Jamie Oliver után szabadon (nála láttam ezt először).

Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha úgy érezzük, hogy a vaj mégis kissé túllágyította – micsoda szó, te jó ég! – a tésztát, akkor tegyük be egy rövid időre a hűtőbe.

Nyújtsuk ki kb. 3mm vastagságúra úgy, hogy vékony, téglalap alakú tésztát kapjunk. A szélessége kb. 8-10 cm legyen.

A téglalap aljára, hosszába egyengessük el a máktölteléket. Hajtsuk rá óvatosan a tészta felső részét és óvatosan egyengessük, göngyöljük hosszú rúddá, majd vágjuk fel késsel – vagy kifeszített cérnával – kb. 8 cm széles kis rudakká.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 170 fokon süssük készre kb. 10 perc alatt, de jobb, ha közben is időnként ránézünk, nehogy elégessük. Akkor jó, ha már a széle picit el kezd pirulni. Ha úgy érezzük, hogy kész még forrón, nagyon óvatos hempergessük meg a rudakat vaníliás porcukorba. Tényleg figyeljünk nagyon, mert ilyenkor még nagyon könnyen hajlamos szétesni, éppen ezért javasolt bele az útifűmaghéj is, az nem csak nyersen teszi könnyebben formázhatóvá a tésztát, hanem ilyenkor is stabilabb lesz tőle a kész sütemény.

Ha kibírjuk, akkor várjuk meg, amíg nem égeti szét a szánkat és már ehetjük is. Finom. De tényleg. Vagy ezt már említettem?




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464