Sonkás rakott tészta kókuszkrémmel

Sonkás rakott tészta kókuszkrémmel

Bár nálunk nem tiltólistásak a tejtermékek, időnként mégis szeretek növényi tejeket (bár ez már italoknak illik mondani) vagy krémeket. Rizskrémet azért, mert alig venni észre a különbséget a sima tejszín és aközött, kókuszkrémet pedig azért, mert ad az ételnek egy kellemes, lágy – nem töményen tolakodó – kókusz ízt.



Hozzávalók:
10-15 dkg sonka
10-15 dkg füstölt, húsos (kolozsvári) szalonna
1-4 gerezd fokhagyma
2 dl kókuszkrém
só, bors (először véletlenül azt írtam, hogy “borz”)
25-30 dkg reszelhető sajt (lehet laktózmentes vagy növényi is)
70-80 dkg tészta
1 marék metélőhagyma (el is hagyható)



Főzzük meg a tésztát bő sós vízben és tegyük félre. Ezt most nem részletezném, ha valaki nem tud tésztát főzni, akkor olvassa el a zacskón található tájékoztatót, ahol ráadásul az is szerepelni fog, hogy az adott tésztát mennyi ideig kell főzni (a búza, a rizs vagy a kukorica tészta se ugyanannyi idő alatt készül el, ráadásul a formájától, méretétől is függ, így ebbe most nem mennék bele.)

A sajtot reszeljük le, a sonkát és a szalonnát kockázzuk fel, a fokhagymát nyomjuk/reszeljük/kockázzuk apróra, persze csak hámozás után. Mi sok fokhagymával szeretjük, úgyhogy sokat tettem bele. Vesszenek a vámpírok! Először dobjuk egy serpenyőbe a szalonnát, ha már pirulni kezd, mehet rá a sonka. Azt is pirítsuk meg, majd dobjuk rá a fokhagymát. Párszor kevergessük át – hamar megég – majd öntsük fel az egészet a kókuszkrémmel. Keverjük össze, utána pedig öntsünk hozzá még 1 dl vizet is. Pár percig főzzük.



A plusz víz azért kell, mert híg szószra törekszünk, hiszen a tészta még egy csomó nedvességet magába fog szívni a sütőben. Kóstoljuk. Ha a szalonna nem volt túl sós, akkor sózzuk meg. Ha oké a só szint, egy kicsit meg is borsozzuk majd, mehet bele a sajt fele. Azzal is főzzük egy-két percet, és húzzuk félre. Végül szórjuk bele az összevágott metélőhagymát is, azzal már nem kell főzni.

Keressünk egy olyan méretű tepsit, amibe az egész cucc belefér és kissé olajozzuk ki (a belsejét 🙂 jó, hogy hozzátettem, ugye? 😀 ) Öntsük bele a tésztát, rá a szószt. Keverjük össze, majd szépen egyengessük el a tepsiben. Ha már nagyon csinos a kicsike, rászórjuk a maradék sajtot és mehet a sütőbe 180 fokra, akár hőlégkeverésre, alsó-felső sütésre is, ha van ilyen opciónk. Akkor készül el, ha a sajt rápirul.





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464