Az Etiópiából származó teff gabona egyfajta szuper étel, ezért nem árt tudni róla. Rengeteg kalciumot, vasat, rezet, cinket, foszfort, magnéziumot és fehérjét tartalmaz, ráadásul még gluténmentes is. Ja, és finom, ha ezt eddig nem említettem volna.
Ezt a kenyeremet egy olyan lisztből készítettem, ami 10%-ban tartalmaz teff lisztet. Gluténmentes a komplett lisztkeverék, de vigyázat, búzakeményítőt tartalmaz! Gluténmentes búzakeményítőt, de a mentessége ellenére a lisztérzékenyek egy része még így tüneteket produkálhat rá (akárcsak a gluténmentes zabra.) Aki viszont nem, annak nagyon jó élményben lehet része, mert a búzakeményítős péksütemények nagyon jó ízűek és állagúak, így van ez ennél a lisztkeveréknél is.
Hozzávalók:
500 g Nativa kenyérliszt keverék
380 g víz
12 g élesztő
40 g olaj
10 g só
1 kk cukor
Ez a recept az eredeti, liszten található, most nem variáltam rajta semmit, csak simán megsütöttem. Ehhez persze először összekevertem a száraz hozzávalókat, belemorzsoltam az élesztőt is, majd hozzáadtam az olajat és a kellemesen langyos vizet. Amikor elkészült, az egészet átpakoltam egy olajjal kikent, rizsliszttel meghintett kerek jénai tálba és bő egy órát kelesztettem. Sütés előtt (190 fok kb. 1 óra) megkentem olajjal, hogy a felülete szép és ropogós legyen.
(Sajnos a belsejét nem tudom megmutatni, mert amikor felvágtam, lemerült a gépem. Gondoltam majd később bepótolom, erre jól elfelejtettem… Kénytelenek lesztek tehát most bemondásra elhinni, hogy nagyon puha, laza, szép és persze finom is, hiszen mire észbe kaptam, már el is fogyott.)
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!