˙Karamellás-csokis pite-torta

˙Karamellás-csokis pite-torta

Nagyon könnyű elkészíteni, de mégis brutálisan finom, ráadásul még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Idén hagyományos torta helyett ez volt a szülinapi desszertem, és ez egy nagyon, nagyon, nagyon jó döntés volt a részemről. Ronda de finom kategória? Lehet. Az biztos, hogy nem egy körzővel és szögmérővel kimért cucc, hanem inkább művészien megszórt kis jószág lett. Tulajdonképpen tökéletesen illik hozzám, én pont ilyen kaotikus tudok lenni.



Hozzávalók a tészta alaphoz:

250 g darált keksz
1 evőkanál vaj
1-2 evőkanál méz
néhány evőkanál kanál tej

Hozzávalók a krémekhez:

1 konzerv sűrített tej
1 csomag főzős csokipuding
4 dl tej
2 dl habtejszín (+habfixáló) vagy cukrászkrém
díszítésnek keksz és csoki darabok/cseppek és karamellszósz



Egyszerű elkészíteni, de azért hozzáteszem, hogy hosszú, de hozzáteszem, hogy az idő jó részében semmit sem kell csinálni, csak várakozni. Viszont a buli előtt már egy nappal össze lehet rakni a javát – sőt, jobb is úgy – és tálalás előtt rakni csak rá a tejszínt és díszíteni.

Első fázis a karamellkrém elkészítése, ami pofon egyszerű: fogjuk a sűrített tejet és tegyük egy mély lábasba. Konzerv dobozostul, természetesen ne is nyissuk ki előtte, legyen zárt, ahogy a boltban megvettük. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd kezdjük el főzni. Alacsony hőfokon, éppen csak gyöngyözzön a víz. Forrástól számítva 3 órát kell forralni. Óránként azért nézzünk rá, ha kell, pótoljuk a vizet, hogy mindig túl érjen a konzerven. Ha letelt az idő, akkor hagyjuk a vízben kihűlni és csak szoba hőmérsékleten bontsuk fel. Ennyi. És isteni finom.



A csokis réteghez főzzünk egy sűrű (5 dl helyett 4 dl tejjel) csokipudingot a zacskón található utasítások szerint. Ha kész, tegyük félre.

A süti tésztához keverjük össze a hozzávalókat úgy, hogy annyi tej legyen benne, hogy kemény, de azért gyúrható állagú legyen. Fokozatosan adagoljuk, az állaga legyen olyan, mintha mondjuk kókuszgolyót készítenénk. Ha akarjuk, kakaót is tehetünk bele, méz helyett pedig mehet bele porcukor vagy más édesítőszer is. Miután kész, nyomkodjuk a süti formába. Legyen alja, oldala, ahogy illik. Ha pedig saját gluténmentes keksz alapból készítenénk, használhatjuk hozzá pl. ezt a citromos kekszet is, KATT IDE a receptért!

Rakjuk össze! Öntsük a sütitésztával kibélelt formába először a csoki pudingot, ami akkor a legjobb, ha még langyosan meleg. Hűtsük ki, hogy legyen tartása, majd mehet rá a karamell is. Ezen a ponton eltehetjük a hűtőbe és várhatunk vele másnapig, addig tök jól össze is állnak a rétegek. Utána mehet rá a felvert tejszín vagy cukrászhab, nyomhatunk rá díszítésnek karamellszószt (én a Lidlben vettem), és szórjuk meg csokidarabokkal és nagy darabos kekszmorzsával.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd figyelemmel a facebook oldalam is. Katt IDE!




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/istvansz/ceruzabab.hu/wp-includes/functions.php on line 5464